Lockheed Martin laser vs truck: 1-0

Lockheed-Martin-Laser
Lockheed Martin demonstreert een laser die op één mijl afstand een truck moeiteloos doorboort.

De ATHENA (Advanced Test High Energy Asset) laser heeft deze week een succesvolle test volbracht, door een truck te stoppen door de motor ervan te doorboren met een gloeiend hete laserstraal. Iets waar Boeing 6 jaar geleden ook al mee aan het testen was.

Spectral Beam Combining
De laser had maar een paar seconden nodig om door het ijzer heen te schieten, ondanks de afstand van 1,6 kilometer. ATHENA kreeg dit voor elkaar door gebruik te maken van de zogenaamde Spectral Beam Combining-techniek, waardoor verschillende afzonderlijke lasermodules samen één superstraal van 30 kilowatt afvuren.

Lockheed omschrijft de test als ‘de hoogst gemeten kracht die dit type laser ooit afgevuurd heeft’. Om het even in perspectief te zetten vergelijkt het bedrijf de laser met een klassieke laserpointer, die drie miljoen keer minder krachtig is.

Niet-dodelijk middel
Voor de test werd de truck wel vastgezet, al draaide de motor wel om een rijdende auto te simuleren. Door nauwkeurig de motor uit te schakelen, hoefde het complete voertuig niet opgeblazen te worden. In de toekomst kan de laser dus wellicht gebruikt worden om grensposten of een militaire basis te bewaken, zonder daarbij dodelijke slachtoffers te maken.

15 reacties

  1. 30 kilowatt… Wow! In de discothekenwereld ben je al de man met een 5 watt laser, dit ding is nog 6000x sterker, geconcentreerd op één punt. Ben benieuwd waar zo’n vliegtuig de power vandaan moet halen. Extra generator?

  2. Als ze van een afstand op je auto schieten. Schieten dwars door de auto heen. Deze staat met zijn kont omhoog. Dus dan word hij wel dodelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *