Luister goed: AirPods vs. Galaxy Buds vergelijking

Auteur: , 4 Reacties
Apple AirPods vs. Galaxy Buds

De standaard tegen de nieuwkomer. Ben jij benieuwd?

Helemaal eerlijk is de vergelijking tussen de Apple AirPods en de Samsung Galaxy Buds natuurlijk niet. Daar waar de AirPods al 2 jaar verkrijgbaar zijn rollen de Galaxy Buds pas net van de lopende band. Toch heeft Apple de vergelijking een beetje aan zichzelf te danken. Zij heeft met de AirPods namelijk de standaard gezet voor draadloze bluetooth oordopjes. Om de verschillen in kaart te brengen vergelijken we ze daarom toch.

Pasvorm, kleur en bewaren
Op het gebied van pasvorm is er geen uitgemaakte winnaar aan te wijzen. De Galaxy Buds zitten beter in het oor. Hierdoor is het risico dat je ze, als je ze wilt bedienen, per ongeluk uit het oor stoot minder groot. Doordat de AirPods iets losser zitten krijg je makkelijker omgevingsgeluid mee. Hierdoor ben je iets alerter op jouw omgeving. Ook kun je, als je een gesprek voert, jouw gesprekspartner verstaan zonder dat de Airpods uit het oor hoeven.

Beide oordopjes worden geleverd in een bewaardoosje dat direct als oplader dienst doet. Het doosje van de Apple is compacter en biedt meer grip, waardoor de AirPods er minder makkelijk uit vallen. Hier is Apple dus de duidelijke winnaar. Op het gebied van kleuren is Samsung de winnaar. Waar je de AirPods alleen in wit, wit en wit kunt krijgen kun je de Galaxy Buds in zwart, wit en geel kiezen.

Connectiviteit
Beide oordopjes verbinden makkelijk met smartphones of andere apparatuur van het eigen merk. Ook kun je beide oordopjes gebruiken met apparatuur van andere merken, door ze via Bluetooth te koppelen. De AirPods en Galaxy Buds zijn beide te bedienen via een app. Waar Apple alleen basisfuncties zoals vooruit en achteruit spoelen en volumeregeling biedt zijn de mogelijkheden in Samsung Wear eindeloos. Zo kun je het geluid van bastonen en andere vocale instellingen tot in de details regelen. Op dit gebied zijn de Galaxy Buds dus de duidelijke winnaars.

Oordopjes terug vinden
Een functie die bij beide oordopjes niet goed uit de verf komt is de ‘vindt mijn oordopjes functie’. Beide fabrikanten claimen dat je de oordopjes met jouw telefoon makkelijk terug vindt als je ze kwijt bent. Dit valt in de praktijk erg tegen. Allereerst werkt de functie op beide toestellen alleen als jouw telefoon van hetzelfde merk is als de oordopjes. Daarnaast toont Apple alleen de laatste locatie waar het paar oordopjes nog compleet was, maar die registratie blijkt bij tests niet perfect. Samsung laat helemaal geen kaart met locatie zien, maar laat een scherp geluid horen vanaf de Buds. Dit werkt uiteraard alleen als ze binnen gehoorsafstand bent kwijt geraakt, ze in het bereik van Bluetooth liggen en nog genoeg opgeladen zijn.

Geluid van audio en video
Het geluid van muziek en audio is bij Samsung uitgebreider in te stellen. Bovendien hoef je het volume niet zo hard te zetten omdat de Galaxy Buds dieper in het oor liggen. Toch merk je, als je de mogelijkheden om te fine-tunen achterwege laat in eerste instantie niet veel verschil. Pas wanneer je beide oordopjes na elkaar gebruikt en hetzelfde nummer luistert ervaar je dat de geluidskwaliteit van Apple Airpods iets minder is.

Geluid van gesprekken
Dit is exact omgekeerd wanneer je naar het geluid van telefoongesprekken en de microfoon luistert. Apple slaagt erin het geluid van jou en jouw gesprekspartner tijdens het gesprek beter te isoleren en helderder weer te geven. Daarnaast heb je, door de open structuur, meer verbinding met de wereld om je heen en dat is, zeker op drukke of gevaarlijkere plekken aan te raden.

Bereik en batterij-vermogen
Ook opvallend is dat het bluetooth-bereik van de AirPods beduidend (1,5 meter) verder is dan dat van de Galaxy Buds. Daarentegen zorgen de batterijen van de Galaxy Buds ervoor dat je, als ze volledig opgeladen zijn, bijna 2 uur langer naar de Galaxy Buds kun luisteren dan naar de AirPods. Daarbij heeft Samsung veel indruk gemaakt met de mogelijkheid om draadloos op te laden. Deze ontbreekt (nog) bij de AirPods.

Prijs
Tot slot bieden de Galaxy Buds een prijsvoordeel van ongeveer € 50,- ten opzichte van de AirPods. Al met al zijn de Samsung Galaxy Buds dus zoals verwacht de winnaar. Pas echter op en juich niet te vroeg voor Android, want de tweede generatie AirPods komt eraan en dan zou deze vergelijking wel eens heel anders uit kunnen pakken.4 reacties

En vervolgens komt er een nieuwe generatie galaxy butts.
En dat maakt allemaal niks uit want een headset is superieur. :)
@lolindir: Daarbij, Standaard Phillips oordopjes van 7,99 ofzo zitten relatief dicht bij de geluidskwaliteit en zijn wat mij betreft qua prijs/geluidskwaliteit verhouding de echte winnaars.
Natuurlijk zit er een kabeltje aan, Maar ik heb bijvoorbeeld een jaar of 2 geleden 2 van die setjes uit de budgetbakken gevist voor 1,50 per setje. Niet helemaal eerlijk aangezien ze niet altijd zo goedkoop te vinden zijn.
Maar nu heb ik dus altijd een 2de setje klaar liggen. En mocht het kabeltje kapot gaan (ten opzichte van verliezen bij die andere 2 van dit artikel) Dan heb je voor een prikkie een nieuw setje.
Soms is het prima om nog even bij de oude betrouwbare tech te blijven. :)
Apple Air pods
+
Galaxy Buds
=
Xiaomi Air Buds?

Laatstgenoemde kost rond de 40-45 euro en zijn misschien nog wel een betere deal dan de andere twee.
Hoi, ik heb geen AirPots of Galaxy Buds nodig.
Door omstandigheden ben ik aan hoortoestellen afhankelijk, en kan daar uren lang subliem muziek mee luisteren. P.s kleine tip zet je muziek niet te hard anders ben je ook van hoortoestellen afhankelijk ;-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).