Maak binnenkort Picasso-foto’s en video’s met Facebook

facebook foto kunstmatige intelligentie
Waar kunstmatige intelligentie allemaal wel niet goed voor is.

Binnenkort is het mogelijk om met de officiële Facebook-app nieuw geschoten foto’s en video’s te transformeren in ware kunstwerken. In de applicatie zit een stukje kunstmatige intelligentie verstopt, zodat het weet hoe het de foto’s moet transformeren naar Picasso, Van Gogh of Warhol-stijl. Hussein Mehana, technisch directeur van de Facebook Applied Machine Learning-afdeling, is verantwoordelijk voor deze nieuwe techniek.

Alhoewel persoonlijke kunstwerken maken natuurlijk heel leuk kan zijn, is het nog interessanter om in te zoomen op de onderliggende technologie van de app. Facebook is hard aan het werk om zoveel mogelijk kunstmatige intelligentie in het sociale netwerk te stoppen. De app bevat zogenaamde ‘neurale netwerken’, een vorm van kunstmatige intelligentie. Deze netwerken kunnen al je gezicht identificeren op Facebook-foto’s, maar daar blijft het niet bij als het aan Facebook ligt.

Met de nieuwe Picasso-filter wil Facebook het neurale netwerk slimmer maken. Normaal gesproken is er een internetverbinding nodig om het neurale netwerk te kunnen gebruiken, maar deze nieuwe techniek moet ook offline kunnen werken. Hierdoor moet de filter real-time foto’s en video’s kunnen transformeren tot kunstwerken.

De nieuwe techniek is al te gebruiken via de Facebook-app in Ierland en binnenkort in de Verenigde Staten. Wanneer wij in Nederland onze creativiteit de vrije loop kunnen laten met Facebook is nog even afwachten.

Het is duidelijk dat Mark Zuckerberg in rap tempo de wereld wil veroveren met zijn bedrijf. Zo lijkt het gratis internet van Facebook een succes te worden. Niet alles wat het bedrijf doet kan echter door de beugel volgens de Britse privacywaakhond ICO. Wij zijn vooral benieuwd wat Facebook hierna gaat bedenken om ons nog verslaafder te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *