Maak een Noord-Koreaan blij met je oude USB-stick

Kim Jong Un
Twee mensenrechtenorganisaties zijn een campagne begonnen waarbij USB-sticks worden ingezameld, zodat de Noord-Koreanen verblijd kunnen worden met Wikipedia-kennis en Hollywood-films.

Want ‘Na voedsel en water is kennis wat de mensen in Noord-Korea het liefste willen.’ Dat zegt Alex Gladstein, van de non-profitorganisatie Human Rights Foundation. Hij zal het ze wel gevraagd hebben.

“For many of us flash drives are becoming an obsolete technology – we have the cloud, and we can share things. But every single flash drive could save someone’s life.”

In Noord-Korea is toegang tot informatie behoorlijk beperkt.

Jaarlijks zouden er zo’n 10.000 USB-sticks het afgeschermde land in worden gesmokkeld. De kleine gegevensdragers staan vol met Zuid-Koreaanse series, Hollywoodfilms, en pagina’s van de Koreaans-talige Wikipedia. Dat is illegaal, en in Noord-Korea betekent illegaal vaak een enkeltje werkkamp voor jou en je familie. De groepen die zich hier mee bezighouden moeten bovendien vaak grensbewakers en andere ambtenaren omkopen – en zelf de USB-sticks en flashdrives aanschaffen.

Daarom werkt de Human Rights Foundation samen met organisaties zoals het North Korean Strategy Center (NKSC), die deze sticks het land in smokkelen. Volgens een woordvoerder van NKSC ‘gaat er zo een nieuwe wereld open voor de Noord-Koreanen.’ Sinds de campagne vorige week van start ging zijn er al 200 sticks het land binnen gesmokkeld.

Voor meer informatie klik hier.

2 reacties

  1. Houd toch op, wat een onzin ….
    #1 Ze zullen ze een device moeten hebben die een usb stick kan lezen. Dat hebben de meesten ABSOLUUT niet, ze hebben immers amper te eten.

    #2 Het risico dat mensen dit willen afspelen is minimaal, immers de straffen zijn gewoon erger dan de dood en treffen ook automatisch je directe familie tot wel 3 generaties.

    #3 Buurland China heeft die usb sticks zo enorm goedkoop dat het verzamelen hier en ze versturen een veelvoud kost van een nieuwe.

    En zo kan ik wel doorgaan. Kansloos initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *