Maak je eigen kentekenscanner

Auteur: , 17 Reacties
Bliep

Waarom zou alleen de politie kentekens mogen scannen?

OK, je kunt er een flinke ruzie met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) om krijgen, maar technisch is het vrij eenvoudig om zelf een kentekenscanner te bouwen. Wat je nodig hebt is een beveiligingscamera en een stukje software dat je zo van GitHub kunt halen.

Waarom je dat zou willen? Gewoon omdat het kan natuurlijk, en als je een grote tuin hebt is het best handig om te weten wie er allemaal langs zijn geweest. Maar je kunt er natuurlijk ook leuke dingen mee bouwen. Stel dat je je eigen nummerbord als een van de nummerborden om te volgen aangeeft, dan kan je je geautomatiseerde huis ‘aanzetten’: koffieapparaat aan, verlichting aan, want jij bent thuis.

Naast het GitHub-project waar je bovenstaande oplossing mee zou kunnen bouwen kun je ook gewoon naar OpenALPR gaan waar een gratis consumentenversie van de software staat. Volgens de bouwers ben je in vijftien minuten klaar als je een IP-camera hebt (en een computer, maar die heb je waarschijnlijk wel). Hun voorbeeld is om het nummerbord van een stalker in je systeem te zetten, waardoor je een waarschuwing kunt krijgen als hij verschijnt bij je gebouw.17 reacties

Ik zie nog wel mogelijkheden om alle voor zover bekende nummerplaten van ongemarkeerde politieauto’s in een database te zetten, dit in je auto in te bouwen en een alarm af te horen gaan als er een achter je zit :p
Maargoed dat mag niet enzo.
Ik zou op bepaalde locaties best wel zo’n scanner willen hebben zodat je het passerende verkeer kan loggen, maarja ook dat is dan weer een probleem.
@MrSkyline: Daar heb je een binnenspiegel voor, misschien eens wat vaker in kijken.
@MrSkyline:

Bestaat al….
@MrSkyline: Misschien mag het wel, zolang je niks registreert welk kenteken waar op welk moment was. Gewoon elk kenteken om je heen controleren of die voorkomt uit een lijstje en dan moet er een pingeltje afgaan. Volgens mij kan dat wel, misschien is er wel een gaatje ;)
Dit hadden we bij Mercedes, werkt prachtig. Ziet welke klant er het terrein opkomt, hoe zn kinderen heten, hoe die zn koffie wilt en geeft alles gelijk door zodat hij/zij zich echt welkom voelt.
@jaguarjunk: Hadden jullie hem niet stiekem bij de concurrent neergezet? Even hun klanten scannen zodat jullie hun konden benaderen?
@jaguarjunk: en de kutklanten hadden steeds de stagiair te pakken :)
@jaguarjunk: Hadden…bij van dijk zeker ;)
@jaguarjunk: Mercedes Amerika werken ze daarmee idd, in Nederland niet, leuk gelezen van je ?
@bofkont: was in Wales, Sinclair Group..
@jaguarjunk: ?
Ik heb al vaker gekeken naar het maken van een kentekenscanner. Er zijn meerdere aanbieders van (gratis) software voor kenteken herkenning. Dus dat is het probleem niet. Waar is zelf tegen aan loop is het vinden van een geschikte camera.
Ik zoek een camera die in staat is kentekens te lezen vanuit een rijdend voertuig. En dat ook bij slecht wegdek of slecht zicht en licht, zoals wanneer het regent. Het liefst natuurlijk ook ’s nachts, maar dat kan teveel gevraagd zijn. Dus dat laatste is geen harde eis.
Iemand die hier een geschikte oplossing voor heeft?
Hoezo ruzie met het College Bescherming Persoonsgegevens??
Ik kan al jaren in 20 apps die kentekens intypen en met deze nieuwe gadget gaat het dus automatisch. Poe hee.
Kan ik van iemand een database met eigenaar-/ houdergegevens krijgen inclusief kenteken? Dan wordt het pas interessant en komt het een beetje in de buurt van de politie kan. Nu nog useless as tits on a nun
@lippie:

dat is handmatig, das minder streng.

bij een geautomatiseerd systeem is het anders. Dan is het niet meer zo doorzichtig wie welke info verzameld en wat daarmee gebeurd. Dat opent ook de deuren voor massale dataopslag. Dan komen er gewoon andere regels om de hoek kijken
@lippie: ik gebruik een logitech camera voor buiten. Kost wat maar doet het prima ook in donker en in de sneeuw hier
“Waarom je dat zou willen? Gewoon omdat het kan natuurlijk, en als je een grote tuin hebt is het best handig om te weten wie er allemaal langs zijn geweest. Maar je kunt er natuurlijk ook leuke dingen mee bouwen. Stel dat je je eigen nummerbord als een van de nummerborden om te volgen aangeeft, dan kan je je geautomatiseerde huis ‘aanzetten’: koffieapparaat aan, verlichting aan, want jij bent thuis.”

Als je dat al wil, is dat betrouwbaarder met de gps op een telefoon te fixen dan met een kentekenherkensysteem…
@willem_kuipers: ik doe dat met mijn home automationkit van fibaro. Via gps van mijn gsm weet hetcsysteem dat ik er aan kom. Verlichting gaat aan op oprit, buiten om het huis. De aardwarmtepomp standaard op 20 graden.
Altijd handig sinds ze hier in het hotel om de hoek asielzoekersbopvangen. Toch onprettig als er 7 assielzoekers snachts in pikkedonker rondom je huid stalken.. in nederland zou je de politie nog kunnen bellen misschien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).