Maakt deze App een einde aan free trials?

free-trial-ongewenst-abonnement
Zo kun jij ook voorkomen dat je ongewild een abonnement krijgt.

Netflix, Spotify en tal van andere diensten werken met een free trial. Je mag van veel of alle premium onderdelen van een App voor een bepaalde periode gebruiken. Uiteraard volledig kosteloos als je de proef op tijd opzegt. Wel vraagt men vaak betaalgegevens ’ter verificatie’. Je mag dan ook een paar centen storten of ontvangen. Ook niet onbelangrijk, je geeft vaak gelijk toestemming voor automatische incasso na de proefperiode.

Vervolgens vliegt de tijd en voor je het weet staat de eerste maandtermijn genoteerd op jouw (digitale) afschrift. Een gevoel van teleurstelling maakt zich meester en je neemt je voor ‘van het weekend’ af te rekenen met die gluiperige abonnementenjager. Uiteraard gaat het weekend voorbij met de sportclub, de verjaardag van oma en voor je het weet is de tweede afschrijving daar. Herkenbaar?

De app Donotpay vindt van wel. Zij hebben een service bedacht waarmee je jezelf abonneert op een free trial en deze direct beëindigt. Om er zeker van te zijn dat je niet toch een afschrijving ziet passeren krijg je in de App een e-mailadres voor eenmalig gebruik en virtuele credit card. Mocht er toch een afschrijving plaatsvinden, dan belooft het bedrijf ‘Donotpay’ de eventuele kosten op zich te nemen. Voorlopig is de App alleen in Amerika te verkrijgen en dan ook nog alleen in de App store. Dit initiatief oogt in eerste instantie goed voor consumenten. Keerzijde is dat ‘gratis’ nergens, dus ook online, niet bestaat. Op het moment dat de grote internetgiganten na een free trial ineens veel minder abonnementen sluiten of veel minder interactie met de doelgroep ervaren zal het aanbod waarschijnlijk snel dalen.

Bovendien is zo’n App niet nodig. Wanneer je de volgende 3 tips volgt voorkom je dat je met ongewilde afschrijvingen te maken krijgt:
1. Cancel jouw abonnement direct nadat het goedgekeurd is. Je moet het jezelf even aanwennen, maar als je de bevestigingsmelding ontvangt dat jouw gratis trial is goedgekeurd ga je direct op zoek naar de optie in de App waarmee je het abonnement kan beëindigen. Je beëindigt het abonnement direct bij het einde van de proefperiode.
2. Gebruik jouw agenda of kalender. Natuurlijk kun je ook een notitie in jouw digitale agenda zetten. Zo krijg je een melding op het moment dat je de App moet opzoeken om jouw abonnement te beëindigen.
3. Gebruik een App, zoals Subalert. Met zo’n App heb je een overzicht van al jouw abonnementen en gratis trials. Daarnaast geeft de App een aantal seintjes in de periode voordat de opzegtermijn/uitschrijving verloopt.

Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *