Maakt eye-tracking inbreuk op onze privacy?

Eye-tracking
Eye-tracking is simpel gezegd de techniek waarbij middels hardware en software wordt bekeken hoe iemands ogen reageren wanneer iets wordt gelezen of waargenomen. Handig voor de meest uiteenlopende toepassingen, maar mogelijk ook een serieuze inbreuk op onze privacy.

De Samsung Galaxy S4 werd ervan verdacht uitgerust te zijn met eye-tracking technologie. Op de Samsung website lezen we immers bij de specificaties het volgende.

Met ‘Samsung Smart Pause’ pauzeer je een video met je ogen. Tijdens het bekijken van een video, wordt de video gepauzeerd wanneer je wegkijkt. Zodra je ogen weer op het scherm richt, gaat de video weer verder.

Anders dan de omschrijving doet vermoeden wordt hier geen eye-tracking gebruikt. Feitelijk wordt voor deze feature gezichtsherkenning gebruikt en wordt gekeken naar veranderingen in het silhouet van het hoofd.

Geen eye-tracking dus bij de S4. Maar nu we het onderwerp de laatste tijd wat vaker tegenkomen, krijgt men bij de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union, toch een beetje kriebels. Het lijkt de organisatie een goed moment om ook even te wijzen op de mogelijke risico’s van dergelijke techniek. Bijvoorbeeld wanneer deze techniek wordt toegepast in camera’s op openbare plaatsen. Onze ogen verraden soms meer dan we eigenlijk zouden willen.

Zo kan niet alleen worden geanalyseerd wat we lezen, maar ook hoe we dit lezen en hoe we daarop reageren. Welke zaken trekken onze aandacht en welke zaken niet. Bleven we iets langer hangen bij bepaalde woorden of sloegen we bepaalde tekst juist over. Op die manier geven we onbedoeld informatie waar mogelijk (verkeerde) conclusies aan kunnen worden verbonden waar we niet altijd gelukkig mee zijn.

De techniek staat niet stil en wordt steeds geavanceerder, maar persoonlijk denk ik dat het nog iets te vroeg is om heel paranoia te vrezen voor CSI-achtige praktijken. Toch is de vraag of de techniek een inbreuk maakt op onze privacy een terechte. (via: mashable)

Nog geen reacties

  1. Het leven zelf is één grote inbreuk op de privacy… Tenzij je geen gebruik maakt van internet, een mobiel, een pinpas, een creditcard, geen auto rijdt (kentekenherkenning), etc…

    • @454ssV8: Klopt. Het is ook een redelijk grijs gebied waar je privacy begint en waar deze ophoudt. Toch denk ik dat het goed is dat er organisaties zijn die waar mogelijk onze privacy proberen te beschermen.

    • @454ssV8: en vooral niet op straat komt. Het is goed dat er organisaties zijn die onze privacy proberen te beschermen zoals @dennis zegt. Toch heeft het controleren van mensen ook voordelen, het kan voor meer veiligheid zorgen en als je niets te verbergen hebt hoeft dat geen probleem te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *