Maakt jouw android-toestel geen verbinding meer met Bluetooth? Dat klopt!

bluetooth-android-windows
Windows speelt fabrikanten uit over de rug van de gebruiker.

Na de recente Windows-update van 11 juni merken steeds meer Android-gebruikers dat zij geen verbinding meer kunnen maken met andere apparaten via Bluetooth. Men dacht al aan een blunder zoals met USB en SD vorige maand. In dit geval is de actie door Windows bewust geïnitieerd. Dit omdat de fabrikanten van de getroffen toestellen een kwetsbare encryptie zouden gebruiken, waardoor hackers het Bluetooth-netwerk kunnen misbruiken.

Het gaat volgens Windows om de volgende updates:
Windows 10: alle versies;
Windows 8.1;
Window Server 2019;
Windows Server 2016;
Windows Server 2012 R2;
Windows Server 2012;
Windows Embedded 8 Standaard.

Gebruikers met de volgende Android-versies kunnen getroffen zijn:
Android 7.0;
Android 7.1.1
Android 7.1.2
Android 8.0
Android 8.1
Android 9
Android ID: A-128843052

Microsoft geeft aan dat de gebruikers de fabrikant moeten vragen om updates. In deze update zou een andere long key opgenomen moeten zijn, waardoor verbindingen weer tot stand gebracht kunnen worden. Uiteraard is encryptie belangrijk, maar het is opmerkelijk dat gebruikers nu zelf bij de fabrikant aan moeten kloppen. Het had wellicht handiger geweest als Microsoft dit vooraf aan fabrikanten had laten weten en hen de gelegenheid had gegeven een update door te voeren. Over handig gesproken, misschien is even geen bluetooth-connectie voor sommigen wat minder erg dan het lijkt.

De betreffende service-pagina van Windows biedt wel uitleg maar geen oplossing. Zolang de fabrikanten niet met een update komen lijkt het terugzetten van de oude versie van Windows voor de update de enige mogelijkheid. Dit heeft echter als consequentie dat je ook de andere beveiligingen en updates mist met alle risico’s van dien.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *