Maakt OnePlus met 6T-feature een fatale fout?

Jammer, maar damn, die oortjes zijn goedkoop
Is het inleveren van de jack-aansluiting voor een nieuwe feature het waard?

De OnePlus 6T zal OnePlus’ eerste smartphone zonder headphone jack zijn, zo laat mede-oprichter Carl Pei in een interview met TechRadar weten. De aanhoudend hoger wordende toestelprijzen in combinatie met het missen van deze feature zou het bedrijf wel eens duur komen te staan.

Als trotse eigenaar van een OnePlus 5 durf ik te zeggen dat het Chinese merk wat mij betreft bij de toppers hoort. Maar waar het merk eerst bekend stond als ‘flagship killer’ – high-end toestellen voor een mid-range prijsje – lijkt het broertje van Huawei en Vivo steeds meer naar het bovensegment van de smartphonemarkt te bewegen.

Dat is op zich nog prima als je kijkt naar andere grote jongens, zoals de absurd geprijsde iPhone XS Max, maar het ontbreken van een 3,5mm-jack is wat mij betreft de druppel. Volgens Pei zou het ontbreken van de ouderwetse aansluiting dienen als plaatsmaker voor nieuwe technologieën, al licht hij niet toe wat die features dan precies zijn.

Vaste lezers zullen daarentegen al gezien hebben dat er (zeer waarschijnlijk) een in-display vingerafdrukscanner komt. Dat is op zich een toffe feature, maar is het verwijderen van de headphone jack het waard?

Nou, volgens 59% van de OnePlus-gebruikers wel, zo laat OnePlus zelf in een persbericht weten. Het bedrijf concludeerde op basis van onderzoek onder hun gebruikers dat 80% van de klanten begin 2017 regelmatig in-jack oortjes gebruikte, terwijl 59% daarvan nu een wireless hoofdtelefoon zou hebben. Okay, maar dan wil een groot deel dus alsnog een jack? En daarbij, een draadloze koptelefoon bezitten sluit het gebruik van de jack niet uit.

Daarom onthult het Chinese bedrijf vandaag als compensatie de USB-C Bullets V2, de opvolger van de de USB-C Bullets, oordopjes die je aansluit op de USB-C-port. Het zou voor een minimaal verlies van geluidskwaliteit zorgen maar brengt ook een gigantisch nadeel met zich mee: je kunt geen dikke tracks luisteren en het toestel tegelijkertijd opladen. Ook is mobiel gamen met oortjes (iets dat meestal gepaard gaat met een powerbank of aangesloten op het stopcontact) dan niet mogelijk.

Toegegeven, voor een belachelijk lage prijs van €19,99 zijn de oortjes ontzettend goedkoop; in elk geval veel goedkoper dan de meeste Bluetooth-oortjes. De Bluetooth-variant van de Bullets kosten bijvoorbeeld al gelijk €69 eurie. Hoe dan ook, tijd zal ons leren of het een kwalijke keuze van Pei en co. was of niet. De Plus-versie van de OnePlus 6 zal 17 oktober onthuld worden.

13 reacties

  1. Wel handig eigenlijk zo’n laad- en koptelefoonaansluiting in één.
    Hoef ik in de auto nog maar één stekkertje in m’n telefoon te frotten (tijdens het rijden natuurlijk…) om te kunnen laden én Spotify te streamen via m’n cassette-adapter (youngtimer met cassettedeck en geen BT).
    Wordt m’n dag toch nog goed (toen ik hoorde dat er geen jack aansluiting op mijn volgende telefoon zou zitten had ik even de pee in).

  2. Another one bites the dust. Lijkt dat enkel Samsung nog gaat overschieten ( in het high end segment ) als je een mobiel met hoofdtelefoon aansluiting wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *