MacBook Pro flexgate: ontwerpfout molt scherm!

Ouch!
Het is weer zover!

Je zou zeggen dat een miljardenbedrijf als Apple zo veel middelen heeft dat zelfs de meest minuscule ontwerpfoutjes eruit worden gepikt voordat het apparaat in productie gaat. Helaas is het tegendeel waar en heeft Apple hun nieuwste MacBook Pro’s zo gebouwd, dat een paar essentiĆ«le kabeltjes op ten duur effectief zelfmoord kunnen plegen.

Het probleem werd aan de kaak gesteld door ene Alex, die een website genaamd ‘flexgate.me‘ opzette. Door een productie fout in MacBook Pro’s uit 2016 tot en met 2018 (zover bekend) kunnen er twee dingen met het scherm gebeuren die allebei werkelijk te zot voor woorden zijn. Het scherm kan lichtvlekken gaan vertonen onderaan het beeld of het gewoon letterlijk niet meer doen wanneer het scherm grotendeels is opengeklapt.

De oorzaak, zo ontdekt iFixit na verder onderzoek, is een tweetal kabeltjes die een printplaat en de TouchBar met het scherm verbinden. Er is gekozen voor flexibele kabeltjes die – wanneer de laptop open of dicht gaat – buigen en uitgerekt worden. In eerdere designs werden de betreffende kabeltjes door het scharnier gevoerd, wat ze bescherming en stevigheid bood. Omdat Apple ogenschijnlijk design en stijl voorop stelde en een zo dun mogelijk scherm wilde maken, lopen de kabeltjes nu om het scharnier heen.

Hierdoor is het buigen en strekking extremer en slijten de kabeltjes ontzettend snel. Sterker nog, omdat de kabels zoveel worden uitgerekt, trekken ze zichzelf langzaamaan kapot. Dit zorgt dus uiteindelijk voor een scherm dat niet meer werkt als je hem verder dan een paar graden open klapt.

En weet je wat het ergste is? Het ging al vaker mis met de nieuwe generatie MacBook Pro’s en dat erkende Apple. De koeling was niet in orde waardoor de performance karig was. Maar wet je wat? Apple gaf het toe, fixte het probleem en probeerde verdere schade te voorkomen. De hardeschijf van MacBook Pro’s konden plots kapot gaan waardoor al je gegevens foetsie waren. Karig, maar Apple erkende het en repareerde de laptop gratis.

Maar dit is de zoveelste fout in een peperduur luxeproduct dat gewoon goed in elkaar zou moeten zitten. En wellicht dat Apple het probleem erkent en misschien dat ze het zelfs voor je repareren. Dat is niet het probleem; het is het ontwerp zelf. De kabeltjes zitten namelijk geĆÆntegreerd Ć­n het scherm; je kunt de kabeltjes niet los vervangen, je moet het hele scherm laten vervangen!

Het Amerikaanse bedrijf koos voor een dun design en gooide functionaliteit overboord. Hierdoor is een probleem dat eigenlijk een paar euro zou moeten kosten (een kabeltje kan slijten, al is de plaatsing hier al desastreus) gelijk een probleem van honderden euro’s. De beeldschermen zijn namelijk peperduur.

Momenteel gaat er een petitie rond waarin geƫist wordt dat Apple de garantie verlengt voor de getroffen modellen, omdat het uiteindelijk bij alle laptops fout zal gaan. Bijna 4500 mensen hebben op het moment van schrijven al getekend.

Ons Apparata advies? Ondanks deze uitgebreide guide voor het kiezen van een MacBook zeg ik persoonlijk: gewoon even niet doen! Dit is de zoveelste kink in de kabel (letterlijk) en dat voor een product dat wat mij betreft duizenden euro’s te veel kost.

Nog geen reacties

  1. Dus het is ongeveer net zo betrouwbaar als die van een spotgoedkoop plastic speeltje uit 2004? (De originele Nintendo DS had een soortgelijke flinterdunne kabel die opgerold door het scharnier naar het tweede scherm liep. En hiermee het grootste zwaktepunt van de DS was.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *