macOS Sierra is officieel: dit is er nieuw

macOS Sierra
OS X 10.12 heet nu ‘macOS Sierra’ (zoals verwacht), we zetten de belangrijkste vernieuwingen op een rijtje.

Siri op je Mac
Het minst gebruikte en meest duffe stukje software komt nu ook naar de Mac. Ja, het is allemaal heel erg leuk wat Siri kan, maar geen hond die het gebruikt. Siri krijgt echter toch een vast plekje in je Dock en menubalk. De mogelijkheden zijn grotendeels vergelijkbaar als op je iPhone en iPad, gebruikers kunnen ‘Hey Siri‘ roepen om de digitale assistent te activeren. Met Siri kun je bijvoorbeeld agenda-items plaatsen, berichten sturen, bestanden zoeken en je kan vragen om een achtergrondmuziekje aan te zetten.

Universal Clipboard
De Universal Clipboard-functie is eigenlijk een soort synchronisatie via iCloud; je kan bestanden kopiëren en plakken. Je kan bijvoorbeeld iets op je iPhone of iPad kopiëren, en vervolgens op je MacBook gebruiken. Tevens kun je macOS automatisch oude bestanden laten backuppen naar de webopslag, om zo extra ruimte te maken op de harde schijf.

Integratie met je Apple watch
Niemand houdt van het geflopte Apple horloge, maar uiteraard blijft Apple het apparaat pluggen. Versie 10.12 van macOS heeft daarom ook een betere integratie met de Apple Watch, je kan bijvoorbeeld je macOS-laptop ontgrendelen door het Apple-horloge ertegenaan te houden. Een wachtwoord intypen is immers iets wat we liefst zo min mogelijk doen.

Apple Pay voor websites
Apple Pay komt voor het eerst naar de Mac, maar je hebt wel touch ID nodig op je iPhone of Apple Watch (heel veilig). Dan kun je veilig online betalen, maar wel gewoon browsen op het grote(re) scherm van je MacBook of iMac. Volgens eerdere geruchten zouden toekomstige MacBooks een eigen vingerafdrukscanner krijgen, maar dat kan nog komen. Een ander probleem: Apple Pay is nog niet beschikbaar in Nederland, en ook vandaag werd Apple Pay niet voor Nederland aangekondigd.

De publieke testversie komt volgende maand uit (juli). De echte/uiteindelijke versie moet dit najaar verschijnen en komt beschikbaar voor alle apparaten die nu draaien op de huidige versie van OS X.

Eén reactie

  1. Je hoeft je Apple Watch niet tegen je MacBook te houden…
    Hij moet gewoon in de buurt zijn. Op basis van “time of flight Network” weet hij welke Apple Watch de juiste is (het dichtstbij)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *