MacOS update kan al je mails doen verdwijnen

Slordig
Apple komt met veel slordigheden de laatste tijd.

Apple-gebruikers zullen zich ongetwijfeld afvragen wat er de laatste weken toch met Apple aan de hand is. Eerst bracht Apple een met kinderziektes doorregen iOS 13 uit, gisteren werd bekend dat een beta-versie van iOS 13 je iPad Pro kan bricken en nu blijkt ook dat het nieuwste Mac-besturingssysteem een flinke fout met zich meedraagt.

Het gaat om macOS 10.15 Catalina, het nieuwste besturingssysteem voor Apple’s PC’s. In dit artikel check je wat er allemaal nieuw is, maar mocht je veel waarde hechten aan je mailtjes dan zou ik misschien even wachten met de update.

Developer Michael Tsai schrijft namelijk in een blogpost dat 10.15 voor flink verlies van data kan zorgen. Hij spreekt namens meerdere gebruikers die contact met hem zouden hebben opgenomen. Op het eerste gezicht lijkt de update succesvol te zijn uitgevoerd, maar later zou blijken dat stukken tekst uit mails zouden missen en dat zelfs gehele berichten spoorloos zouden verdwijnen.

Daarnaast is ook de interactiviteit van berichten met bugs doorregen: “Het verplaatsen van berichten tussen mailboxes, zowel via drag-and-drop als met AppleScript, kan resulteren in een blanco bericht (alleen headers) op een Mac. Als een bericht verplaatst is naar een server mailbox, zien andere apparaten het bericht als verwijderd. Dat synchroniseert vervolgens met de Mac, waardoor daar ook de berichten verdwijnen.”

Het nare van de hele situatie is dat het voor gebruikers kan lijken alsof er niets aan de hand is. De update lijkt succesvol geïnstalleerd en pas wanneer je een dergelijk ‘probleembericht’ probeert te openen, zul je zien dat er iets mist.

Volgens Tsai is het altijd verstandig om een back-up van je mails te maken, al is het mogelijk heel lastig (of zelfs onmogelijk) om de verdwenen data terug te krijgen. Het importeren van Mojave-data in de Catalina-omgeving zou mogelijk voor problemen kunnen zorgen.

Apple heeft nog niet op de problemen gereageerd en op het moment is het ook niet duidelijk hoeveel gebruikers last hebben van de bug.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *