Malafide bedrijf steelt $1.7 miljoen van YouTubers

Pijnlijk
Het achterliggende YouTube-systeem stimuleert dergelijke bedrijven.

Terwijl grote jongens tientallen miljoenen binnenharken ondanks YouTube’s steeds absurder wordende privacy- en advertentiebeleid moeten de meeste content creators hard werken voor hun centen. Zo ook 50 creators van onder andere het platform TheGameTheorist, die collectief $1.7 miljoen dollar mislopen door een malafide bedrijf.

Het probleem ontstond eind vorig jaar, toen netwerk Defy Media plotseling hun gehele personeel ontsloeg en subsequent alle geldstromen bevroor. Hierdoor werden dus ook de loonstrookjes van tientallen YouTubers bevroren.

Onder andere TheGameTheorist, Smosh en ScreenJunkies (allemaal hele grote kanalen binnen de film- en game-scene op YouTube) waren aangesloten bij het bedrijf. Defy Media moest hun inkomsten managen en het multi-kanaalnetwerk onderhouden. In plaats daarvan, zo blijkt achteraf uit video’s van meerdere bij hen aangesloten YouTubers, maakte het bedrijf zich schuldig aan talloze wanpraktijken.

Zo zou het bedrijf jonge YouTubers hebben misleid om zo hun kanaal voor niets bij het netwerk aan te sluiten, er werd op geniepige wijze geld weggesluisd uit crowdfunding-campagnes, loonstrookjes waren ondanks beweerde miljoeneninkomsten steeds kleiner en het geld van tientallen kanalen werd systematisch verkeerd gemanaged om de financiële rapporten van het bedrijf zo gezond mogelijk te laten lijken. Er werd zelfs een investering van $70 miljoen dollar gedaan in het bedrijf, maar waar dat geld is gebleven is nog steeds een raadsel.

En nu meldt Matthew Patrick van TheGameTheorist dat hij en veel van zijn collega’s een gigantische smak geld nooit meer terug gaan zien. Er lopen een aantal rechtszaken tegen Defy Media, maar het ziet er niet naar uit dat daar een hoop uit gaat komen. Het geniepige van het hele verhaal? YouTube’s beleid stimuleert de macht van dergelijke bedrijven.

[gv data=”ACNhHTqIVqk”][/gv]

Patrick stelt: “Tegenwoordig zijn dergelijke bedrijven nodig voor copyright bescherming. Als content creators bescherming willen tegen het door anderen onterecht her-uploaden van je video’s of het onterecht copyright-claimen van video’s door filmstudio’s of muzieklabels, moeten ze wel deel uitmaken van een MCN (multi-channel network, red.). Dat komt door de systemen die YouTube heeft opgezet; dergelijke bedrijven zijn de enige manier om ons te beschermen.”

YouTube wringt constant content creators uit door vreemde beslissingen op het gebied van censuur, advertentie-beleid, bevooroordeelde algoritmes, conflicterende doeleinden en belachelijke copyright-systemen. En dan vragen ze zich af waarom iedereen naar Twitch overstapt.

Gelukkig gaat het ook goed met sommige kanalen. Zo geeft deze gast letterlijk miljoenen weg en verdient hij er zelf nog aan ook. Deze Fortnite-streamer verdient een dikke boterham via YouTube. En een van mijn favoriete acteurs heeft een gigantisch kanaal opgebouwd met letterlijk een paar filmpjes van een paar minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *