Man met vuurwapen eist zendtijd bij NOS journaal

Auteur: , 10 Reacties
NOS journaal overval

Een op het oog keurige man in pak is donderdagavond de NOS studio binnengedrongen en eiste om zendtijd.

De gewapende man werd snel overmeesterd door de politie nog voordat er echt sprake was van een gevaarlijke situatie. Over de motieven van de man is nog weinig duidelijk, maar hij claimde lid te zijn van een hackerscollectief en niet alleen te handelen.

De overvaller verschafte zich toegang tot de studio door de portier een dreigbrief met instructies te overhandigen en de waarschuwing vooral kalm te blijven. De portier heeft de man vervolgens naar een lege studio begeleid waar een agenten de situatie snel onder controle hadden.

De NOS-redactie in Den Haag kon vlak na 21.00 uur de uitzending overnemen en zond een filmpje uit waarop te zien was wat zich op de redactie in Hilversum had afgespeeld.

UPDATE: de inhoud van de brief gaat inmiddels rond op de Twitters. Hieronder de tekst. De betreffende persoon is Tarik Zahzah (19) uit Pijnacker, een student van de TU-Delft.

Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek. Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega’s ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen. Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn nog vijf plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan. Dat wilt u niet op uw geweten hebben toch? Dus begeleidt mij nu naar studio 8, de NOS studio.

Wij zijn gegijzeld door zwaar bewapende mannen. Er zijn er nog meer van hen in de rest van het land en zij hebben 98 hackers klaar staan voor een cyberaanval. Ook zijn er acht zware explosieven in het land geplaats, die radioactief materiaal bevatten. Zij willen live uitzending doen om hun verhala te kunnen houden. Als die live-uitzending op enige manier verstoord wordt, zullen zij tot actie over gaan. Van buitenaf wordt in de gaten gehouden of de live-uitzending in heel Nederland bekeken kan worden. Hun voorwaarden zijn daarom onder andere: 1. dit gebouw wordt niet bestormd. 2. De live-uitzending wordt niet vertraagd, geen enkele seconde onderbroken en niet bewerkt. 3. Voor de duidelijk (sic) wordt er dus geen informatiebalk en ook geen ondertiteling aan de liveuitzending toegevoegd. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, zullen wij vrij worden gelaten. Ik zal het nog een keer herhalen.10 reacties

ik ben echt benieuwd wat hij heeft willen vertellen. Ik ken hem persoonlijk, hij zat bij mij op school en ik dacht dat het altijd een hele slimme jongen was
@daniel23ccx: Hoeft toch niet direct een dommerik te zijn door deze handeling? Persoonlijk ben ik al lang blij dat het niet een of andere met jihadistische idee├źn gehersenspoelde terrorist is. Niet dat ik angst heb voor terrorisme, maar ik hou van het leven en heb geen zin om nog voor mijn 30ste levensjaar opgeblazen te worden tezamen met andere onschuldig volk.
@frietjemet: Ik bedoel ermee te zeggen dat ik denk dat zijn speech die hij wilde vertellen waarschijnlijk daadwerkelijk inhoud had. Ik weet wel zeker dat hij slim is, anders zou hij z’n vwo niet gehaald hebben
@daniel23ccx: Moet je daar zo slim voor zijn dan?
@azenomei: Voor een inhoudelIjke speech denk ik wel. Voor vwo betreft: sommige mensen vinden het heel moeilijk
@daniel23ccx: Ik denk dat als je met een (nep)wapen ergens binnen loopt om je mening te verkondigen, je op voorhand al niet als “slim” aangemerkt kan worden. Maar dat zal aan mij liggen.
@daniel23ccx: Weet je ook of er aanleiding was/is voor hem om door geestelijke problemen dit te doen? Oftewel dat hij dit deed op basis van waanidee├źn?
@coosbmw: nee ik heb hem sinds de zomervakantie niet meer gezien
@daniel23ccx: Nou dat hij slim is kan inmiddels wel van tafel.
@daniel23ccx: Ben inderdaad ook wel benieuwd wat hij te vertellen had..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).