Man met vuurwapen eist zendtijd bij NOS journaal

NOS journaal overval
Een op het oog keurige man in pak is donderdagavond de NOS studio binnengedrongen en eiste om zendtijd.

De gewapende man werd snel overmeesterd door de politie nog voordat er echt sprake was van een gevaarlijke situatie. Over de motieven van de man is nog weinig duidelijk, maar hij claimde lid te zijn van een hackerscollectief en niet alleen te handelen.

De overvaller verschafte zich toegang tot de studio door de portier een dreigbrief met instructies te overhandigen en de waarschuwing vooral kalm te blijven. De portier heeft de man vervolgens naar een lege studio begeleid waar een agenten de situatie snel onder controle hadden.

De NOS-redactie in Den Haag kon vlak na 21.00 uur de uitzending overnemen en zond een filmpje uit waarop te zien was wat zich op de redactie in Hilversum had afgespeeld.

[gv data=”BoReISr6VT0″][/gv]

UPDATE: de inhoud van de brief gaat inmiddels rond op de Twitters. Hieronder de tekst. De betreffende persoon is Tarik Zahzah (19) uit Pijnacker, een student van de TU-Delft.

Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek. Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega’s ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen. Besef dat ik niet in mijn eentje ben. Er zijn nog vijf plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan. Dat wilt u niet op uw geweten hebben toch? Dus begeleidt mij nu naar studio 8, de NOS studio.

Wij zijn gegijzeld door zwaar bewapende mannen. Er zijn er nog meer van hen in de rest van het land en zij hebben 98 hackers klaar staan voor een cyberaanval. Ook zijn er acht zware explosieven in het land geplaats, die radioactief materiaal bevatten. Zij willen live uitzending doen om hun verhala te kunnen houden. Als die live-uitzending op enige manier verstoord wordt, zullen zij tot actie over gaan. Van buitenaf wordt in de gaten gehouden of de live-uitzending in heel Nederland bekeken kan worden. Hun voorwaarden zijn daarom onder andere: 1. dit gebouw wordt niet bestormd. 2. De live-uitzending wordt niet vertraagd, geen enkele seconde onderbroken en niet bewerkt. 3. Voor de duidelijk (sic) wordt er dus geen informatiebalk en ook geen ondertiteling aan de liveuitzending toegevoegd. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, zullen wij vrij worden gelaten. Ik zal het nog een keer herhalen.

10 reacties

  1. ik ben echt benieuwd wat hij heeft willen vertellen. Ik ken hem persoonlijk, hij zat bij mij op school en ik dacht dat het altijd een hele slimme jongen was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *