Man moet 180 dagen de bak in voor niet geven van iPhone pincode


Een vergelijkbare zaak liep anders af.

Een man uit Hollywood is veroordeeld tot 180 dagen celstraf omdat hij zijn wachtwoord voor zijn iPhone niet aan de politie wilde geven, zo meldt de Miami Herald. In een vergelijkbare zaak, niet veel eerder, stelde de rechtbank de beschuldigde in het gelijk nadat hij beweerde zijn wachtwoord te zijn vergeten. Hoe zit het nou eigenlijk?

De betreffende man, Christopher Wheeler (41), werd eerder in de zaak al schuldig bevonden voor het belemmeren van de rechtsgang en stond terecht voor kindermishandeling. Volgens de verdediging zou hij het wachtwoord al hebben gegeven, maar bleek het niet correct te zijn. Dat leverde hem een enkeltje gevangenis op.

Een andere man, Wesley Victor, werd beschuldigd voor het afpersen van een social media-persoonlijkheid. Hij zou sextapes van de celebrity hebben gehad en haar daarmee hebben gechanteerd. Een jaar na de aanklacht werd hem gevraagd zijn smartphonewachtwoord op te geven. Victor zou het wachtwoord daarentegen zijn vergeten. Maar mag de politie überhaupt dergelijke informatie van je vragen?

Sleutel of gedachtegoed
Volgens Engadget mag dat slechts in hele specifieke gevallen. De vuistregel is daarbij dat de politie je om toegang tot een kluis of telefoon mag vragen als ze ongeveer weten wat ze daar gaan tegenkomen. Ook is het toegestaan om verdachten te dwingen om hun kluissleutel of vingerafdruk af te staan.

Wat overheden daarentegen niet mogen vragen, is informatie uit het gedachtegoed van een verdachte. In de Verenigde Staten is het namelijk zo dat mogelijke criminelen geen informatie hoeven geven die tegen hen gebruikt kan worden in de rechtszaak. Fysieke toegang tot die informatie hoort daar ook bij, mits de informatie door middel van een code beveiligd is.

Vreemde praktijken daar, in Amerika. Toch kan ik iedereen die betrokken is bij kindermishandeling en afpersing een handige tip geven waardoor je nooit meer je iPhone pincode hoeft af te staan: Houd je gewoon netjes aan de regels, dan is er niks aan de hand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *