Man uit Limburg maakt nepprofiel op Facebook, krijgt boete van 40.000 Euro

Facebook Mesenger
Catfishing is een walgelijke en ernstige misleiding..

Anderen noemen Catfishing een manier om online je seksuele identiteit te ontdekken. De rechtbank in Limburg was het daar echter niet mee eens, die heeft namelijk een Facebookgebruiker veroordeelt tot het betalen van een bedrag van meer dan 40.000 euro. De man (ene Peter K. uit Landgraaf) had middels het account “Cindy Klaassen” toegang gekregen in een gesloten Facebookgroep “Lesbische vrouwen 25+”. Op die manier heeft hij zeker 25 lesbische vrouwen bedrogen en ook uiterst intieme foto’s weten te bemachtigen.

Het slachtoffer die de man voor de rechter heeft gesleept, kwam in november 2015 via een Facebookgroep voor lesbische vrouwen in contact met Cindy Klaassen. De twee bouwden een innige band op en hadden veelvuldig contact via Facebook en Whatsapp. De band werd zo intiem, dat ze elkaar naaktfoto’s en -filmpjes stuurden. Van een ontmoeting kwam het echter niet, omdat Cindy de afspraken iedere keer met een smoes afzegde.

Na contact met een ander lid van de Facebookgroep kreeg de 49-jarige vrouw het sterke vermoeden dat zij en vele andere vrouwen werden bedrogen. Zo gebruikte Cindy soms de verkregen foto’s van de ene vrouw om een andere te verleiden. De vrouw werd vervolgens gedwongen tot een lange speurtocht naar de identiteit van de Facebookgebruiker. Zij werd eerst genoodzaakt tot een procedure tegen Facebook, die wilde de identiteit van de gebruiker namelijk niet vrijwillig prijsgeven. Uiteindelijk heeft zij de naam op last van de rechter verkregen en de dader voor de rechter gesleept.

De rechtbank oordeelde dat de man op een walgelijke manier misbruik heeft gemaakt van het gewekte vertrouwen en inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer. “Door dit alles is onrecht en leed aangedaan en is het slachtoffer aangetast in haar persoon”. De vrouw heeft een schadevergoeding van 41.380 euro toegewezen gekregen, waarvan 5.000 euro smartengeld.

Advocaat mr. Stephan Mulders van Lexxit: “Het is fantastisch dat nu een einde komt aan deze uiterst vervelende kwestie. Dit misbruik heeft zeer diep ingegrepen in het leven van cliënte. Zij heeft al die tijd in onzekerheid geleefd over de vraag of de intieme foto’s nog ergens zouden opduiken. De dader heeft door zijn proceshouding geen blijk gegeven van enige empathie en daardoor het leed alsmaar groter gemaakt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *