Manipulatie van verkiezingen in Nederland mogelijk

Stembus
Uit onderzoek blijkt Nederlandse stemsoftware niet waterdicht te zijn.

Uit een onderzoek, uitgevoerd door het beveiligingsbedrijf FOX-IT, is gebleken dat manipulatie van Nederlandse verkiezingen mogelijk is. Na aandringen van de Kiesraad is er onderzoek gedaan naar de integriteit van onze verkiezingssoftware, OSV genaamd.

Nu blijkt dus dat de gebruikte software niet helemaal veilig is. Zo stelt FOX-IT dat “de manipulatie van de gegevens kan plaatsvinden onafhankelijk van de informatie die op het scherm getoond wordt, waardoor het voor de persoon die de gegevens invoert niet detecteerbaar hoeft te zijn dat de gegevens gemanipuleerd zijn.”

De beveiligingsgaten in de software zouden het voor aanvallers volgens Tweakers gemakkelijker maken om “een vervalst bestand aan te leveren.”

Mister Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat op de overheidswebsite weten dat hij het onderzoek ten harten neemt. Met eerder besloten maatregelen moet het democratische proces transparant blijven. Zo mag er geen gebruik worden gemaakt van USB-sticks “om de optelresultaten van de stembureaus over te brengen van de burgemeesters naar de hoofdstembureaus en van de hoofdstembureaus naar het centraal stembureau (Kiesraad) voor het berekenen van de uitslag van de verkiezing.”

Of we tijdens de aankomende verkiezingen van 15 maart gevaar lopen is nog maar de vraag. “De mate van invloed die met een manipulatie kan worden bereikt is afhankelijk van de omvang van de betrokken stembureaus of kieskringen, maar kan aanmerkelijk zijn en tot zetelverschuivingen leiden,” aldus FOX-IT.

We weten dus zelf niet of er gefraudeerd wordt en toch wordt het risicovolle programma OSV gebruikt. Maar wees gerust, volgens Plasterk mag je altijd de uitslagen controleren. Dat lijkt me daarentegen niet de taak van de burger, wat jij?

2 reacties

  1. Essentieel dat we dit belangrijke onderdeel van onze democratie kunnen vertrouwen. Bij twijfel geen computers in het primaire proces toelaten. En altijd een paper trail. Want er staat veel op het spel, en nee, het is niet Rusland die hier in wil roeren om wenselijke uitkomsten te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *