Marine VS maakt een truck/boot-hybride. Awesome!

Marine VS maakt een truck/boot-hybride. Awesome!
Sommige vaartuigen zijn in het echt nog gekker dan in fictie.

Toen ik de eerste foto’s zag moest ik meteen aan een render uit een game of een film denken. Maar na onderstaande video te hebben gezien moet ik toch concluderen dat dit voertuig echt bestaat. Het gaat hier om een Ultra Heavy-Lift Amphibious Connector of afgekort UHAC. Het voertuig moeten de Amerikaanse mariniers helpen om sneller en makkelijker een strand te bestormen.

Daarvoor hadden ze al de Landing Craft Air Cushioned (LCAC) in gebruik. Maar dat vaartuig is al sinds 1980 in dienst en dus nodig toe aan vervanging. Een ander minpunt van de LCAC is zijn actieradius en zijn ruimte aan boord.

Met de UHAC zou daar verandering in moeten komen. Het vaartuig op de afbeelding is namelijk nog maar half zo groot als het uiteindelijke model. Dit eerste vaartuig is ontwikkeld om de voortbeweging te testen. Het vaartuig dat door de mariniers gebruikt zal gaan worden heeft een parkeervlak van ruim 230 vierkante meter. Daarnaast zou het meer dan 190 ton aan materiaal mee kunnen nemen.

De LCAC kostte ongeveer 32 miljoen dollar per stuk toen deze in 1980 werden besteld. Deze UHAC zou maar de helft moeten kosten. Het enige minpunt is dat hij dankzij zijn ‘rupsbanden‘ maar een snelheid van 20 knopen over het water behaald. De LCAC wist een topsnelheid van 40 knopen te behalen. Maar omdat de UHAC over een muur van drie meter kan rijden zou deze functioneler in gebruik zijn voor de mariniers.

Nu is het alleen nog maar de vraag of het Amerikaanse leger en de producent van het vaartuig de testen ziet zitten. Mocht dat zo zijn dan wordt er gestart met de productie van een full-sized exemplaar.

[gv data=”MImmBQIL4HU”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *