Marvel comics-app: Een hilarische waslijst aan restricties

Marvel mag seksualiseren maar wij niet? Pff
Met een nieuwe app kun je zelf Marvel-comics maken, maar dan moet je wel gelijk een advocaat inhuren.

Marvel Create Your Own is een aankomende app van de comic-gigant waarmee je zelf eindeloos veel strips kunt maken. De gebruiker krijgt toegang tot de massieve database aan Marvel-personges, inclusief achtergronden, tekstballonnen en geluiden. Het enige probleem? De ’terms of service’ zijn een aaneenschakeling van hilarische restricties en hypocriete verboden.

Dit is het concept: Je hebt een oneindigheid aan verschillende personages, props en achtergronden tot je beschikking. Een ongelimiteerde poel van creativiteit, zou je zeggen? Nou, nee, want uiteraard moet je instemmen met de gebruikelijke ‘terms of service‘ voordat je van de app gebruik mag maken. Nu is het redelijk logisch dat alle creaties (gemaakt met gecopyright materiaal) bezit van Marvel blijven. Tot dusver geen man overboord.

[gv data=”ufpbSPkhd4I”][/gv]

Maar fans die een tweede kijkje namen naar de restricties, zagen al snel dat er iets geks aan de hand was. Dit is een greep uit de ruim 2 pagina’s vol met beperkingen:
– Content die jonge kinderen of ouders van jonge kinderen bang zou kunnen maken
– Zowel voorgeschreven als vrij verkrijgbare medicijnen, vitamines en voedingssupplementen
– Afbeelding van alcohol (alle soorten), tabak of drugs
– Seksueel getinte beelden en naaktheid
– Suggestieve beelden (zoals ontbloot middenrif)
– Sensationalisme (zoals roddels, aliens en schandalen)
– Schuttingtaal, beledigende taal, lichaamsdelen of geluiden gerelateerd aan lichaamsfuncties
– Politiek
– Gokken
– Grafisch geweld
– Voorbehoedsmiddelen
– Dood
– Sociale problemen
– Pretparken (behalve Disney-parken)
– Andere filmstudio’s (die niet met Marvel geaffilieerd zijn)
– Wapens (vuurwapens en kogels)

Vitamines en pretparken
Nu, een hoop clausules zijn begrijpelijk; Marvel en Disney proberen de boel kindvriendelijk te houden. Geef gebruikers de mogelijkheid om aanpasbare karakters in ongecontroleerde situaties te plaatsen en dan krijg je uiteraard viezigheid. Maar check de bovenstaande restricties… Vitamines en voedingssupplementen?! Politiek? Dood? Sociale problemen? F*cking vuurwapens?!

Het probleem is dat Marvel hier probeert om een service te leveren die gebruikers creatieve vrijheid geeft en zo de studio gratis op ideeën kan brengen (alle gemaakt content blijft zoals beschreven van Marvel, dus mijn zelfbedachte liefdesdriehoek tussen een alien, een lesbienne en Black Widow (uiteraard met condoom) kunnen zo door de studio gebruikt worden). Dat is prima, zolang je niet hypocriet gaat lopen doen.

Kijk bijvoorbeeld naar het recentelijke The Punisher. Op wat uitzonderingen na verbreekt die serie iedere restrictie die het miljardenbedrijf hun gebruikers oplegt. En wat dacht je van de overseksualisering van praktisch iedere vrouw binnen het Marvel-universum. Allemaal strakke pakjes, maar oei, een stip mag jonge kinderen niet beledigen? Het meest absurde vind ik tot slot nog wel het verbod op aliens. Praktisch iedere Marvel-film draait om aliens; soms goede aliens (zoals Thor of Drax de Vernietiger) en soms slechte aliens zoals… Nou, praktische iedere generieke soldaat van bad guys in praktisch iedere Marvel-film.

Als de app uitkomt, dan ga ik het creatieve speeltje zeker checken, maar helaas kan ik mijn hilarische rauwe strips hier niet delen, want dan heb ik een rechtszaak aan mijn broek. Wanneer ik mijn politiek correcte, niet beledigende, geweldloze, ABN-gesproken, in Disney World afspelende, middenrif bedekte strip kan gaan maken, is nog niet bekend.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *