Massaproductie volgende iPhone-chip plotseling gestart

De A11 heeft zijn werk volbracht
De revolutionaire A12-chip is in productie gegaan.

De aankomende iPhone-chip, waarschijnlijk de A12-chip genoemd, is in massaproductie gegaan. Chipfabrikant TSMC meldde in april al te zijn gestart met de productie van een processor, maar zei niet voor welk bedrijf ze aan het produceren waren.

Nu melden onbekende bronnen tegenover Bloomberg dat het zou gaan om chips voor miljardenbedrijf Apple. De A12 zal gebruikmaken van een 7 nanomenter-design; huidige A11-chips die in onder andere de iPhone X en iPhone 8 worden gebruikt, bestaan uit 10-nanometer semiconductoren.

Wat houdt dat precies in? Deze kleinere technologie maakt het mogelijk om chips dus kleiner te maken, wat ruimte bespaart onder de motorkap. Dat niet alleen, het 7 nanometer-design moet een efficiëntere performance leveren waardoor alles soepeler draait en het minder batterij kost om processen uit te voeren. Kortom, zoals het er nu naar uitziet, krijgen de aankomende iPhones een stevige boost door de A12-chip.

Over aankomende iPhones gesproken, Apple wil volgens geruchten dit jaar nog een drietal nieuwe modellen onthullen (en mogelijk al uitbrengen?). Het zou gaan om twee toestellen met een OLED-scherm en één budgetmodel met een LCD-scherm. Mogelijk hebben we het bij die laatstgenoemde over de aankomende iPhone SE? Waarschijnlijk horen we daar in september meer over, want dan onthult het Amerikaanse bedrijf meestal hun nieuwe gadgets.

Ondertussen zijn ook concurrenten Samsung Electronics en aartsrivaal Qualcomm – zo mag ik het na al het rechtszakendrama wel noemen – hard bezig om de nieuwe 7 nanometer-technologie toe te passen. Daarnaast zou Huawei volgens hetzelfde bericht ook bezig zijn met de technologie.

Nog geen reacties

  1. Revolutie of evolutie? Daarnaast, vergeet de 7nm-node van TSMC niet, die trouwens ruwweg equivalent aan Intels 10nm-node. Dus in hoeverre zegt het aantal nm nog iets?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *