Meer dan 100 miljoen mensen opeens zonder WhatsApp

Whatsapp block
En die blokkade zal minstens 48 uur gaan duren.

Reken maar dat ze bij WhatsApp (en dus ook bij Facebook) not amused zijn op het moment. De 100 miljoen gebruikers die de berichtendienst heeft in Brazilië zullen het minimaal 48 uur zonder service moeten doen. Een rechter in het Zuid-Amerikaanse land heeft dat vandaag bepaald. Middernacht plaatselijke tijd ging WhatsApp in Brazilië offline. Facebook is er alvast niet blij mee: ‘een treurige dag voor Brazilië’, noemde Mark Zuckerberg het.

Wie er wél blij zijn met de blokkade? De telecomproviders, want die zullen een flinke spike in het aantal gevoerde gesprekken gaan zien. Om nog maar te zwijgen van Telegram, dat de massale toestroom nauwelijks aankan, getuige deze handenwrijvende tweet:

Telegram tweet

Waarom is Whatsapp plots geblokkeerd? Helemaal duidelijk is dat niet – de rechter zou dit besloten hebben naar aanleiding van een zaak die afgelopen juli diende in een rechtbank in Sao Paulo. Waar die zaak precies om draait is niet duidelijk. Volgens TV-zender Band News TV zou het te maken hebben met een drugshandelaar die verbonden is met de PCC, ook wel bekend als First Command of the Capital, een straatbende in Sao Paulo. Deze zou via Whatsapp orders hebben doorgegeven aan bendeleden.

Tegelijkertijd vechten Braziliaanse telecomproviders al tijden tegen Whatsapp. Het is een illegale dienst, claimen zij. Zij betogen dat WhatsApp ten onrechte gebruik maakt van de telefoonnummers die zij verstrekken. Waar je bij andere diensten een account aan moet maken, is bij WhatsApp je telefoonnummer je account – een nummer waar providers kosten voor hebben moeten maken en dat ze weigeren kosteloos ter beschikking te stellen.

Hoe de blokkade precies tot stand is gekomen en wat er na die 48 uur gaat gebeuren zal vast snel duidelijk worden – al was het maar omdat Facebook inmiddels een armada aan advocaten op de zaak heeft gezet.

Update: inmiddels is WhatsApp weer in gebruik in Brazilië. De weigering van WhatsApp om de regering informatie te verstrekken zou niet ten koste moeten gaan van de miljoenen gebruikers, aldus de rechtbank. Prima advocaten dus.

Eén reactie

  1. Volgens verschillende bronnen is het door de rechter besloten nadat WhatsApp geen gegevens/gesprekken o.i.d. door wilde geven aan de staat.
    Wat trouwens ook onmogelijk is want WhatsApp slaat dit niet op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *