Meer piraterij-problemen in bioscopen

Meer piraterij-problemen in bioscopen
Het zijn niet allemaal onschuldige bezoekers die gezellig een filmpje komen kijken.

Nog voordat een film geript op torrentsites verschijnt, heb je altijd eerst de zogenaamde CAM-versies. Dit zijn opgenomen beelden, veelal gemaakt door uploaders in de bioscoop. Ze smokkelen een camera de zaal binnen en kijken naar de film op een tijdstip dat het niet zo druk is.

In Engeland is er sprake van een heus piraterij-problemen in de bioscopen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport (pdf) van de Britse Cinema Association. De organisatie spreekt over 140 piraterij-incidenten in Britse bioscopen in 2018. Daarnaast roept de organisatie op aan bioscoopmedewerkers om waakzaam te zijn op piraten die stiekem de film opnemen. Het personeel is er niet alleen om je kaartje te knippen of om afval op te ruimen, maar moet ook verdachte bezoekers in de gaten houden.

Het aanpakken van piraten heeft een hoge prioriteit onder bioscopen. Wanneer een film in een vroeg stadium verschijnt op een torrentsite hebben niet alleen de filmmakers een financieel nadeel, ook bioscopen voelen de pijn. Meer mensen besluiten de film illegaal thuis te downloaden en betalen niet voor een bezoek aan de bioscoop.

2 reacties

  1. Naar een cam-opname kijken is toch zoiets als een Porsche kunnen bestellen, maar genoegen nemen met een Trabant omdat die sneller wordt geleverd. Beter wachten op een degelijke rip…

  2. Aan een kapper vragen of je geknipt moet worden … ja natuurlijk zegt de film-industrie dat elke vorm van downloaden slecht is.
    Echter: vrijwel niemand die voor zijn lol een CAM-versie van een film gaat kijken gaat daardoor minder vaak naar de bioskoop.
    En iemand die een DVD-rip van een film download, die zou de film nooit op DVD/blueray/superultra4kHD kopen, niet voor 25 euro en niet voor 10 euro. Deze persoon wil gemak. Misschien heeft deze persoon wel Netlfix en nog een andere dienst en hij zal eerst kijken of het op Netflix staat. Zoniet, dan maar eens online kijken.

    Maar goed, de filmindustrie zal blijven zeuren en dreigen, net zolang hun business-case zegt dat iets uitbrengen op DVD meer geld opbrengt dan verkopen aan de streamingdiensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *