Meerderheid Europees Parlement wil Google slopen

Google onderdelen
Google is groot, heel groot en machtig. Veel te groot en machtig als je het aan het Europees Parlement vraagt. Google moet een kopje kleiner.

Vandaag heeft het Europees Parlement bij ruime meerderheid (284 stemmen voor, 174 tegen) een motie aangenomen die oproept om Google op te delen. De zoekmachine moet bedrijfsmatig losgekoppeld worden van andere commerciële activiteiten. Onderzocht moet worden of de mededingingsregels kunnen worden toegepast om de opdeling wettelijk af te dwingen.

Google krijgt veel kritiek te verduren dat het bedrijf zijn eigen diensten voortrekt in de resultaten van de zoekmachine. Daarmee ontstaat er oneerlijke concurrentie. Diensten als o.a. Maps, Shopping, Docs en Gmail zouden los van de zoekmachine moeten functioneren.

Geheim van de smid
Tevens wil Europa dat Google meer transparant maakt hoe de zoekmachine achter de schermen zijn resultaten verzamelt en presenteert. Dat is ongeveer hetzelfde als aan Coca Cola vragen om het recept op de website te zetten.

Ondanks dat een meerderheid van het Parlement voor een opsplitsing is, heeft de Duitse Eurocommissaris Günther Oettinger, verantwoordelijk voor de post Digitale Economie en Maatschappij, aangegeven dat er onder zijn leiding geen onteigeningen of opsplitsingen zullen plaatsvinden. Volgens hem moet Europa innovatiever worden om op die manier marktaandeel terug te winnen. Wordt dus vervolgd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *