Meeste Nederlandse scholen staan smartphones in de klas toe

Smartphone-in-de-klas
Ondanks de veelgehoorde kritiek op smartphones staat het overgrote deel van de Nederlandse middelbare scholen de telefoons gewoon toe in de klas.

Uit een onderzoek van de NOS op 137 Nederlandse middelbare scholen bleek dat in 85 procent van de gevallen de smartphone inmiddels is uitgegroeid tot een deel van het onderwijs.

Toestemming van de docent
Bij slechts tien van de ondervraagde scholen is het verplicht om smartphones op te bergen of thuis te laten. Op vijfentwintig procent van de scholen mogen smartphones onbekend gebruikt worden. Vijftig procent staat het alleen toe als de docent toestemming heeft gegeven.

Leraren en leraressen staan steeds vaker toe dat leerlingen hun smartphone gebruiken om er informatie over op te zoeken. Zo gebruiken ze speciale apps en communiceert de docent in een derde van de gevallen zelfs met de leerlingen middels de smartphone.

Digitaal pesten
Dat betekent overigens niet dat dit smartphonegebruik vlekkeloos verloopt. Van de 137 scholen zegt slechts vijftien procent dat ze er nooit problemen van hebben ondervonden. De rest geeft aan dat het regelmatig tot concentratieproblemen leidt, en ook digitaal pesten is een wezenlijk probleem op middelbare scholen.

2 reacties

  1. het is probleem is niet zozeer de aanwezigheid, maar vooral dat de kennis/vaardigheid van de leerling die van de docent vaak overstijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *