Mega-treinstoring werd veroorzaakt door ICT-faal

Mega-treinstoring kwam door ICT-faal
Door gepruts met computers laag heel Utrecht Centraal vandaag plat.

Vanaf vanochtend vroeg tot laat op de avond is het treinverkeer op Utrecht Centraal ontregeld. Honderdduizenden reizigers waren de pineut. En waarom? Omdat er een stroomstoring optrad van zo’n 20 minuten, waarna het backupsysteem niet goed werkte.

Het backupsysteem van spoorwegbeheerder Prorail, ondergebracht bij een professioneel datacenter, kreeg te veel data om te verwerken. “Het systeem is kennelijk niet goed berekend op de enorme hoeveelheid data die in zo’n situatie heen en weer worden gestuurd. Ze gaan data wegschrijven, elkaar informeren, dat werd te veel”, aldus ICT-baas Wim Knopperts tegen NRC Q. Waardoor het backupsysteem niet was opgewassen tegen de grote datastroom is nog niet bekend. Dit kan te maken hebben met te weinig datacapaciteit, of met het niet meer kunnen uitvoeren van i/o-bewerkingen.

Halverwege de ochtend functioneerde het systeem volgens Knopperts weer zodanig dat de verkeersleiding er mee kon werken. Pas rond het middaguur kwamen de eerste treinen weer op gang.

Ondertussen worden in de politiek de messen al geslepen om de NS en Prorail te fileren voor de zoveelste fuckup. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur wil dat NS en ProRail alles uit de kast halen om de problemen op het spoor structureel op te lossen.

4 reacties

  1. Alle redenen/excuses zijn niet te rechtvaardigen. Zorg dat je X per jaar een uitwijktest doet (met succes). Banken zijn hier bv ook wettelijk tot verplicht. Onvoorstelbaar dat dit niet opgaat voor NS/ProFail.

  2. Ik heb wel eens van een ICTer gehoord dat NS/Prorail nog steeds op software uit 1995 lopen te klooien. In nieuwe software investeren zou te duur zijn. Als dat waar is zijn die storingen niet zo vreemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *