Mega-treinstoring werd veroorzaakt door ICT-faal

Auteur: , 4 Reacties
Mega-treinstoring kwam door ICT-faal

Door gepruts met computers laag heel Utrecht Centraal vandaag plat.

Vanaf vanochtend vroeg tot laat op de avond is het treinverkeer op Utrecht Centraal ontregeld. Honderdduizenden reizigers waren de pineut. En waarom? Omdat er een stroomstoring optrad van zo’n 20 minuten, waarna het backupsysteem niet goed werkte.

Het backupsysteem van spoorwegbeheerder Prorail, ondergebracht bij een professioneel datacenter, kreeg te veel data om te verwerken. “Het systeem is kennelijk niet goed berekend op de enorme hoeveelheid data die in zo’n situatie heen en weer worden gestuurd. Ze gaan data wegschrijven, elkaar informeren, dat werd te veel”, aldus ICT-baas Wim Knopperts tegen NRC Q. Waardoor het backupsysteem niet was opgewassen tegen de grote datastroom is nog niet bekend. Dit kan te maken hebben met te weinig datacapaciteit, of met het niet meer kunnen uitvoeren van i/o-bewerkingen.

Halverwege de ochtend functioneerde het systeem volgens Knopperts weer zodanig dat de verkeersleiding er mee kon werken. Pas rond het middaguur kwamen de eerste treinen weer op gang.

Ondertussen worden in de politiek de messen al geslepen om de NS en Prorail te fileren voor de zoveelste fuckup. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur wil dat NS en ProRail alles uit de kast halen om de problemen op het spoor structureel op te lossen.4 reacties

Wim, je bent een prutser, huur een professional in.
Alle redenen/excuses zijn niet te rechtvaardigen. Zorg dat je X per jaar een uitwijktest doet (met succes). Banken zijn hier bv ook wettelijk tot verplicht. Onvoorstelbaar dat dit niet opgaat voor NS/ProFail.
Ik las vanmiddag zoiets vreemds. Er schijnen dus mensen met de trein naar hun werk te gaan, wat een gepruts zeg :p
Ik heb wel eens van een ICTer gehoord dat NS/Prorail nog steeds op software uit 1995 lopen te klooien. In nieuwe software investeren zou te duur zijn. Als dat waar is zijn die storingen niet zo vreemd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).