Meld misdaad anoniem. Nu ook met foto & video

Kopschoppers
Anoniem de buren snitchen kan binnenkort ook met foto- en videocontent. Handig!

De Stichting Meld Misdaad Anoniem kan tot nu alleen telefonisch benaderd worden. Best wel jaren negentig, en dat ziet directeur Titus Visser nu ook in. Tegen de Telegraaf zegt hij dat er op de site binnenkort een plek komt om je content van mogelijk niet zo frisse zaken achter te laten. Uiteraard geheel anoniem. (Behalve voor die ene AIVD-regenjas die meeleest, maar daar doe je weinig aan.)

Visser:

Onze specialisten kijken vervolgens of er strafbare feiten op het beeldmateriaal staan en aanknopingspunten die relevant kunnen zijn voor de politie. Alleen die relevante informatie delen we, en alleen met de politie. De anonimiteit van de melder blijft, net zoals nu bij tips per telefoon, altijd gewaarborgd.”

Een digitale melding van misdaad moet nog wel altijd gepaard gaan met een telefoontje naar 0800-7000. Desondanks denken ze hiermee meer bruikbaar materiaal te verkrijgen, en verkleint de kans dat burgers rücksichtslos beelden van potentiële verdachten op het net plempen. Right. Wij hopen van niet. Want zodra de politie in een vastgelopen zaak de beelden op het WWW gooit, komen de namen van verdachten binnen no-time bovendrijven. Sterker nog: ‘Burger mag foto’s van verdachten online zetten’, aldus politiechef Henk van Essen van de politie-eenheid Den Haag onlangs.

Maar anoniem snitchen is ook leuk. Het resultaat telt uiteindelijk.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *