Mercedes’ oplossing voor email tijdens vakantie: verwijder gewoon alles!

Auteur: , 3 Reacties
Daimler CEO Dieter Zietsche

Na een welverdiende vakantie weer aan de slag? Grote kans dat je inbox is getransformeerd in een digitaal slagveld met talloze mails die om je aandacht schreeuwen. Mercedes' moederbedrijf Daimler heeft daar iets op gevonden: alle mailtjes die in je afwezigheid worden gestuurd gaan linea recta de prullenbak in.

Opnieuw neemt een groot Duits autoconcern maatregelen om werk en privé beter gescheiden te houden. Eerder besloot Volkswagen dat werknemers buiten werktijd geen mails meer mochten ontvangen, Daimler speelt in op het belang van een stressvrije vakantie en geeft werknemers sinds kort de optie voor een emailstop tijdens afwezigheid. Dat gaat dus een stap verder dan de standaard out-of-office reply. Mails naar de afwezige werknemer komen niet in de inbox terecht, maar worden beantwoord met onderstaande (voorbeeld)tekst:

“I am on vacation. I cannot read your email. Your email is being deleted. Please contact Hans or Monika if it’s really important, or resend the email after I’m back in the office. Danke Schön.”

Emotionele opluchting

Volgens Daimler kan deze methodiek ruim 100.000 mensen op de payroll een ongestoorde vakantie geven. Het bedrijf wil voorkomen dat werknemers in hun vrije tijd alsnog hun email gaan checken, en dat kan het beste als de berichten helemaal niet aankomen. Eigenlijk hetzelfde als een oproep naar een werknummer dat onbeantwoord blijft. Het systeem schijnt in goede aarde te vallen, want 99% van de mensen die een ik-ben-er-niet-dus-je-email-gaat-de-prullenbak-in-antwoord krijgen reageert er positief op, zo meldt het concern tegen de BBC. Daimler zegt daarover:

“Op deze manier komen werknemers na vakantie terug bij een leeg bureau en niet met een mailbox die volgepropt zit met allerlei berichten waar ze alsnog op moeten reageren. Wij denken dat dat een emotionele opluchting is.”

Denken jullie dat Daimler hier een oplossing heeft gevonden voor uitpuilende inboxen tijdens vakanties?3 reacties

Goede maatregel, zal zo mijn oude jeugd vriend in Stuttgart zo even een mail sturen ;)
Hij is werkzaam bij MB op een ontwikkelingsafdeling als teamleider.
ja dat is wel handig, als ik na 3 weken terug op het werk kom heb ik al een week nodig om alles te verwijderen, klasseren, beantwoorden…dan moet je al bijna terug op vakantie
Zo simpel kan het dus zijn. En ik durf te wedden dat minimaal de helft van de gestuurde mails na de vakantie niet alsnog verstuurd worden, simpelweg omdat het tegen die tijd niet meer relevant is, of omdat de vraagsteller het antwoord al weet.

Durch einfach liegen lassen erledigt.
Dwight D. Eisenhower

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).