Met deze Apps ben je binnen no-time acteur of zanger [video]

muziek-film-app-deepfake
Je hoeft alleen even een foto te uploaden en daar explodeert internet nu over.

De Chinese App Zao zorgt ervoor dat één foto genoeg is om jezelf de hoofdrol te geven in jouw favoriete film of serie. In de App kun je honderden scenes uit films en series terugvinden. Vervolgens hoef je alleen een foto van jezelf te uploaden en deepfake-technologie doet de rest. Voor je het weet heb je Leonardo Di Caprio uit zijn favorietenrol geduwd. Mocht je zo realistisch mogelijk over willen komen dan kun je ook meerdere foto’s uploaden, bijvoorbeeld met je mond open en dicht. Zo maak je scenes waarin gesproken wordt nog echter. De App is op dit moment de meest populaire iOS App in China. Liefhebbers genoeg dus. Hierna zie je een video van de ‘filmkunsten’.

https://twitter.com/AllanXia/status/1168049059413643265

Een andere App, die overigens nog niet vrij te downloaden is, doet ook bijzondere dingen met een mens.

Wil jij Rasputin een hit van Beyoncé laten zingen of liever Einstein in het Engels laten verklaren waarom jij echt geen natuurkunde-huiswerk meer hoeft te maken? Dat kan dankzij een onderzoek van Samsung en Engelse wetenschappers.

[gv data=”6sDjNLvW2aA”][/gv]

En met dit laatste voorbeeld komt ‘de andere kant van de medaille’ al langzaam tevoorschijn. Steeds meer mensen zijn bang dat dit soort deepfake-technologie leidt tot zware problemen op het gebied van privacy en portretrecht. Immers, als de techniek zo doorgaat kan je iemand de vreselijkste dingen laten vertellen. Bovendien kan iemand ineens tegen zijn wil in een film spelen. Dat lijkt niet erg, maar wie eerder deze zomer de deepfake porno-discussie heeft gevolgd weet inmiddels hoe schadelijk dit kan zijn. Zeker omdat het niet altijd even makkelijk blijkt om jouw schade te verhalen.

De Chinese App-maker doet daar nog een schepje bovenop door in de voorwaarden die je accepteert te stellen dat zij allerlei onherroepelijke rechten heeft over de content die jij genereert. Dit kunnen dus zowel de deepfake-filmpjes zijn, maar ook jouw eigen foto’s. Gebruikers die daarachter kwamen lieten zeeën van negatieve feedback achter voor de App en hebben bij de overheid geklaagd. Zij stelt nu een onderzoek in. Ook andere populaire social-media hebben de App inmiddels verbannen wegens ‘veiligheidsrisico’s’.

Bron: Bloomberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *