Met dit apparaatje maak je van iedere fiets een e-bike

Met dit apparaatje maak je van iedere fiets een e-bike
Duizenden euro’s investeren in een elektrische fiets terwijl je een bestaande tweewieler ook kan transformeren in een e-bike. Is de Velospeeder een uitkomst?

Het Duitse Velogical heeft een kleine, compacte elektromotor ontwikkeld die eruit ziet als een reguliere dynamo, maar juist kracht levert in plaats van opneemt. De Velospeeder bestaat uit twee e-motoren die aan weerszijde van de velg worden geplaatst. Wanneer de 1,6 kg wegende Velospeeder wordt ingeschakeld, komen ze tegen de velgrand te liggen en leveren ze 600 Watt en 40 Nm aan trapondersteuning.

Door een ring van polyurethaan te gebruiken, zou er tussen de Velospeeder en de velgrand geen slip mogen optreden, en worden daadwerkelijk alle krachten overgebracht. In de huidige setup – de Velospeeder zit nog in de conceptfase – worden de elektromotoren gevoed door een oplaadbare 92Wh batterij. Daarmee zou je zo’n 20 km aan trapondersteuning kunnen krijgen.

Gelikte video’s heeft het Keulse Velogical nog niet, maar we kwamen wel onderstaande test tegen, waarin de werking van de Velospeeder te zien is.
[gv data=”4T8Sqi74CmA”][/gv]

Het is nog niet bekend wat de Velospeeder gaat kosten. Velogical verwacht ‘m volgend jaar op de markt te kunnen brengen.

Het ombouwen van reguliere fietsen naar e-bikes lijkt een steeds grotere tak van sport te worden. Eerder zagen we al de Rubbee, waarmee je een achterwiel via de band kan aandrijven. Een andere manier is om het complete achterwiel te vervangen door een exemplaar met een elektromotor en software, zoals de Copenhagen Wheel dat doet. Zomaar twee initiatieven die een stuk meer power lijken te leveren dan de Velospeeder, maar waarschijnlijk ook een stuk duurder zijn.

[lg_folder folder=”Velogical/Velospeeder/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *