Met LoRa vind je straks altijd je fiets terug


Je fiets, of je kind, of je koe, of wat je ook kwijt bent.

Vergeet de Tile, leuk verzonnen, maar je moet altijd in de buurt zijn van hetgeen je kwijt bent. LoRa heet het nieuwe tovernetwerk. KPN rolt het nu uit over Nederland en verwacht dat het eind 2016 landelijk dekkend is.

LoRa staat voor Long Range Low Power, wat dus betekent dat apparaten met LoRa lang op een batterijlading kunnen werken en wel ver kunnen zenden. KPN CCO Frank van der Post noemde als voorbeeld een koe in een weiland. Als je die koe een pil geeft met daarin wat sensors en een LoRa-chip kun je bijhouden of de koe gezond is, en nog wat gekker, kijken waar hij/zij in het weiland staat.

Maar je kunt je ook voorstellen dat je je kinderen een armbandje omdoet waardoor je altijd kunt zien waar ze zijn. Gooi een chip in je fiets en je kunt kijken waar hij staat in de fietsenstalling, of natuurlijk waar hij is als hij gejat is.

Om het allemaal te kunnen laten werken bouwt KPN aan een netwerk waarmee de apparaten met elkaar kunnen praten. De voorbeelden hiervoor zijn nog voornamelijk machine naar mens, maar in het internet of things, dat met dit netwerk meer mogelijkheden krijgt, gaat het vaak over machine to machine interactie. Denk dan aan lantaarnpalen die uitstaan totdat een sensor merkt dat er iemand dichtbij komt, hij stuurt vervolgens een berichtje naar de dichtstbijzijnde lantaarnpalen om ook aan te gaan. Handig daarbij is dat de apparaten in principe zo weinig met elkaar hoeven te communiceren, dat de batterijen waarschijnlijk tot wel 15 jaar kunnen meegaan.

Wat de kosten worden voor het gebruik van het netwerk, wilde KPN ons nog niet vertellen. Volgens de Chief Commercial Officer moesten we dan echt contact opnemen met een dealer. Lekker commercieel dus, not.

Nog geen reacties

  1. Mooi initiatief. Hopelijk zorgt dit ook gelijk voor een enkele standaard en word het gebruik niet te duur. De electronika is in ieder geval niet heel ingewikkeld.

  2. Mooi initiatief. Hopelijk zorgt dit ook gelijk voor een enkele standaard en word het gebruik niet te duur. De electronika is in ieder geval niet heel ingewikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *