Met nieuwe techniek blijft data 13,8 miljard jaar bewaard

5d Disc
Yep, dat heb je goed gelezen. Toekomstige interplanetaire beschavingen kunnen kennis nemen van onze kattenvideo’s via deze vijf-dimensionale discs.

De schijfjes, iets groter dan een contactlens, zijn een uitvinding van het Optical Research Center van de University of Southampton. Een enkele disc kan 360 terabyte aan data bevatten en is bestand tegen temperaturen van 1000 graden celcius.

En dan is nu natuurlijk de grote vraag: wat is de baanbrekende techniek die dit mogelijk maakt? Ehhh, dat is nog niet zo heel eenvoudig. Een laser graveert de data in de disc met stralen die femtoseconden aanhouden (een miljoenste van een miljardste van een seconde). Deze stipjes hebben een positie binnen de bekende drie dimensies (lengte breedte hoogte), plus oriëntatie en zijkanten. De stipjes hebben invloed op de polarisatie van licht dat door de disc heen gaat en deze wordt gelezen met een microscoop en een optisch filter.

…Hoe dan ook, de techniek zou volgens de onderzoekers nu geperfectioneerd zijn.

It is thrilling to think that we have created the technology to preserve documents and information and store it in space for future generations. This technology can secure the last evidence of our civilisation: all we’ve learnt will not be forgotten.

4 reacties

  1. “Iets groter dan een contactlens”
    Iets? Die dingen zijn zo te zien groter dan een 2 euro munt.

    Overigens wel grappig dat jullie hier ineens spreken van terrabytes. Pun intended?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *