Metaal wordt super waterafstotend dankzij lasers

Water-Afstotend
Deze waterafstotende oppervlakken stoten water zo effectief af, dat het zelfreinigende materialen op kan leveren die nooit zullen roesten.

Onderzoekers aan de Universiteit van Rochester gebruiken lasers om metaal ‘superhydrophobic’ te maken, wat een duur woord is voor enorm waterafstotend. Als er water op het oppervlakte valt, stuitert het er letterlijk vanaf, kijk maar naar onderstaande gif. Dit stuiteren blijft doorgaan totdat het er uiteindelijk vanaf rolt.

De lasers graveren miniscuule groeven in het metaal, die ervoor zorgen dat de druppels water die erop vallen minder contact maken met het oppervlakte, zodat ze er ook weer snel vanaf kunnen rollen. Het metaal heeft maar een hele kleine hoek nodig om ervoor te zorgen dat alle druppels die erop vallen, er zo weer vanaf stuiteren.

Functionaliteit
Naast het feit dat het hierdoor makkelijker wordt om oppervlakten schoon te maken (het water neemt het vuil op en rolt er weer vanaf), kan het volgens de onderzoekers ook een belangrijke rol spelen in ontwikkelingslanden. In gebieden waar water erg schaars is, kan er een stuk effectiever water opgevangen worden met de hulp van een beetje superhydrophobic materiaal.

Dezelfde techniek kan volgens het team ook gebruikt worden om meer licht te absorberen, wat weer voor efficiëntere zonnepanelen kan zorgen die zichzelf ook nog eens schoonmaken.

Op dit moment is het probleem alleen nog dat de lasers die de microscopische groeven maken zoveel stroom verbruiken dat het enorm duur is om er grotere oppervlakten mee te behandelen. Daarom zal het team de techniek verder doorontwikkelen, om er uiteindelijk een energiezuinigere variant van te maken.

[gv data=”FLegmQ8_dHg”][/gv]

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *