Microsoft: binnen 10 jaar eerste kwantumcomputer

Auteur: , 2 Reacties
Quantum computer

Binnen nu en 10 jaar een kwantumcomputer. Microsoft denkt dat het kan.

Deze week publiceerden onderzoekers van Microsoft een paper waarin het een haalbaar doel wordt genoemd.

“Recente verbeteringen in de controle van kwantumsystemen maken het haalbaar om binnen tien jaar eindelijk een kwantumcomputer te bouwen.”

Hoe het zou gaan werken beschrijven ze ook: een combinatie van kwantumalgoritmen en conventionele computertechniek kan worden gebruikt om structuren te analyseren die voor een normale computer te complex zijn. Een kwantumcomputer is gebaseerd op kwantummechanica en is in staat om berekeningen op een geheel nieuwe manier uit te voeren. Een gewone computer is gebaseerd op een systeem met bits – een reeks nullen en enen. Maar kwantumcomputers werken met zogenaamde qubits, die als extra mogelijkheid hebben om tegelijkertijd nul én één te zijn. Zo kunnen zeer veel verschillende berekeningen tegelijkertijd worden uitgevoerd. Het toevoegen van extra qubits maakt de computer exponentioneel sneller.

De bouw van kwantumcomputers krijgt steeds meer weg van een wapenwedloop, waarbij Microsoft grote investeringen doet via zijn Station Q groep, terwijl Google samenwerkt met NASA en D-Wave. In Nederland houden onder meer onderzoeksinstituut Qutech van de TU Delft en TNO zich bezig met de ontwikkeling ervan.2 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
en, wat kun je ermee? flappy bird wel uitspelen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).