Microsoft stopt ondersteuning Windows Vista

Windows Vista
Vanaf vandaag stop MS met de uitgebreide ondersteuning van Windows Vista. Het besturingssysteem uit 2007 krijgt geen updates meer, ook niet om beveiligingslekken te dichten.

Windows Vista verscheen in januari 2007 en kende een lange ontwikkeltijd. Microsoft begon er al in 2001 aan te werken (onder de codenaam Longhorn), maar zag zich in 2004 genoodzaakt om deels opnieuw te beginnen. Vista zag er grafisch een stuk beter uit, het belangrijkste doel was echter om de beveiliging van Windows te verbeteren aangezien hier bij XP veel kritiek op was.

De ondersteuning stopt tien jaar na de introductie van het OS en valt tevens samen met het einde van de support voor Exchange Server 2007, Office Communicator Phone Edition en Office InterConnect 2007. Microsoft raadt Vista-gebruikers uiteraard aan om de overstap te maken naar Windows 10, maar zegt daarbij dat Vista-computers mogelijk te oud zijn voor het nieuwe OS. Voldoet de pc niet aan de systeemeisen van Windows 10, dan is het volgens de firma tijd voor een nieuwe pc… Quote: “Bekijk in dat geval zeker onze ruime keuze aan nieuwe pc’s.

Windows XP heeft volgens Net Market Share nu nog een marktaandeel van 7,44 procent. Vista komt niet eens meer afzonderlijk in het overzicht voor, dankzij een marktaandeel van slechts 0,72 procent.

NB: De ondersteuning stopt op de dag dat Microsoft zijn actuele OS, Windows 10, van de Creators Update voorziet.

2 reacties

  1. Zie oudere systemen nog vaak draaien bij ziekenhuizen, scholen en dergelijke instellingen. Hangt vaak samen met een applicatie die alleen maar op een oud OS draait, niet meer wordt ondersteund maar wel essentieel is voor het bedrijfsproces. Een paar jaar geleden studeerde ik bouwkunde in Rotterdam, daar stond een pc die vast hing aan een apparaat dat betondruksterktes kon meten (als ik het mij goed herinner). De computer maakte nog gebruik van 5,25 inch floppy’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *