Microsoft weigert mail-data te overhandigen aan overheid VS

Auteur: , Geen reacties
No No No!!!

De Amerikaanse overheid krijgt geen toegang tot de in Europa opgeslagen mail-data van Microsoft, althans, niet zonder slag of stoot. De tech-gigiant heeft geweigerd mailverkeer van een klant te overhandigen en tekent bezwaar aan tegen het verzoek.

Microsoft valt als Amerikaans bedrijf wettelijk gezien onder de “Patriot Act”. Dit is een wet die bepaalt dat bedrijven in de VS verplicht zijn om de overheid alle gewenste gegevens te verstrekken, al dan niet tegen een vergoeding. Zelfs wanneer de gegevens Europeanen betreft en deze die niet in de VS zijn opgeslagen.

In het bezwaar draagt Microsoft als voornaamste reden aan dat het bedrijf klanten verliest en nieuwe klanten misloopt doordat deze zich zorgen maken over de mate waarin privacy is gewaarborgd. Dit is schadelijk voor het verdienmodel van bijvoorbeeld clouddiensten die een steeds grotere rol gaan spelen. Daarbij willen afnemers erop kunnen vertrouwen dat de overheid niet zomaar toegang heeft tot de opgeslagen data.

Microsoft verwijst ten aanzien van de privacy naar internationale wetten om het bezwaar te onderbouwen. Het is volgens The New York Times de eerste keer dat een groot Amerikaans bedrijf bezwaar maakt tegen een data-verzoek van de overheid. Eerder trokken Microsoft en Google al de stoute schoenen aan door te protesteren tegen het feit dat zij niet mogen openbaren hoeveel dataverzoeken zij van de overheid krijgen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).