Microsoft wil datacenters in zee dumpen

Dit is geen dieptebom
Een datacentrum op het land, waarom zou je dat willen als je het ook onderwater kunt doen?

Als het niet lukt met de Surface, dan zoek je het onder de surface. Onderwater dus… En dat is precies wat Microsoft gaat doen, het bedrijf wil datacentra onder de zeespiegel gaan aanleggen.

Een test met een afzinkbaar datacentrum is onlangs succesvol afgerond door het bedrijf uit Redmond. Wat daarvan het voordeel is? Onderwater is het veel koeler en er is oneindig veel koelwater beschikbaar. Daardoor is de kans dat het datacentrum oververhit raakt tot een minimum beperkt.

Bijkomend voordeel is dat je het datacenter rechtstreeks aan een windpark kunt koppelen, die staan immers ook op zee. Of je gebruikt een getijdecentrale om stroom mee op te wekken. Wat ook makkelijk is van bouwen in het water: je kunt de datacentra als een soort dobbers aan een glasvezelkabel ophangen en daarmee heel erg snel bouwen. Het is bijna een kwestie van ze overboord gooien.

Volgend jaar wordt er een vervolgtest gedaan die wellicht in Noordelijk Europa gaat plaatsvinden. Dan gokken wij Denemarken, Duitsland of wellicht Nederland in verband met de windparken op zee.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *