Microsoft wil wachtwoorden vervangen

De mijne zijn allemaal sterretjes, maar ik zeg niet in welke volgorde
Er zijn genoeg problemen met wachtwoorden, maar allen zijn terug te leiden naar het ding wat ze bedenkt. Microsoft wil dat hele systeem op de schop nemen, want mensen zijn nou eenmaal onverbeterlijk?

Of het nou om oersimpele wachtwoorden gaat, hetzelfde wachtwoord op meerdere sites gebruiken, of helemaal geen wachtwoord instellen om mee te beginnen; het systeem van een te onthouden wachtwoord is gevoelig voor onkunde van de gebruiker. Het is ook lastig om veel wachtwoorden te onthouden, maar er zijn genoeg wachtwoordmanagers die dat voor je doen.

Toch heeft Microsoft aangegeven om uiteindelijk helemaal van de ondingen af te willen raken. Ze hebben zich aangesloten bij de FIDO-group, een organisatie die zich inspant om zo veel mogelijk websites hun systeem te laten gebruiken.

Bij hun systeem wordt er gebruik gemaakt van wat in weze ook een soort van wachtwoordmanager is. Een website stuurt dan een verzoek tot registratie naar het apparaat, welke geaccepteerd moet worden door middel van een wachtwoord (!) of pincode. Bij een volgende inlogactie is dan alleen de lokaal opgeslagen pincode of wachtwoord nodig om de site te ontgrendelen.

Het probleem blijft in weze nog steeds bestaan. Om de wachtwoordmanager te unlocken is nog steeds een wachtwoord nodig. En zodra je dat wachtwoord, plus het bijbehorende apparaat in handen hebt als dief, kom je een heel eind. In ieder geval sla je de data nu lokaal op, dat is al een verbetering ten opzichte van het huidige systeem, maar het is geen ultieme vervanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *