Minister Plasterk wil uitleg over spionageprogramma VS

NIETS AAN DE HAND. DOORLOPEN GAARNE.
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat Nederland in EU-verband opheldering vraagt aan de Amerikaanse overheid over het PRISM-programma, waarmee geheime diensten uit de VS en Engeland een achterdeur naar de servers van grote techbedrijven hebben.

Het PRISM-programma, waarvan het bestaan niet langer ontkent wordt door de Amerikaanse overheid, geeft de NSA en de FBI toegang tot tot servers van onder meer Google, Apple, Facebook en Microsoft. Superhandig om zonder gerechtelijk bevel chatgesprekken, e-mails, foto’s en video’s te onderzoeken natuurlijk. Maar het is “tegen de Nederlandse wet”, aldus Plasterk op Radio 1. Volgens de minister zou het wel acceptabel zijn als met het programma alleen verdachte personen online volgt. Of Amerika iets te maken heeft met de Nederlandse wet? Waarschijnlijk niet. Amerikaanse servers op Amerikaans grondgebied, daar hoeven ze geen uitleg over te geven. Iets met Patriot Act enzo.

Ondertussen heeft Obama zojuist een reactie gegeven op de commotie rondom het spionageprogramma. Kort gezegd: “Internet monitoring is only for those outside United States; we have to balance keeping America safe with privacy concerns.” En geeft daarmee keihard toe dat u, als niet-Amerikaan, online gevolgd wordt als u gebruik maakt van eerder genoemde internetdiensten.
[gv data=”S0znHKs-Vrg”][/gv]

Inmiddels ontkent IEDER genoemd techbedrijf dat ze meewerken aan PRISM en overheidsdiensten toegang geven tot hun servers.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld vindt dat het tijd wordt dat de Europese Unie zich niet langer de regels laat voorschrijven door de Verenigde Staten. “Het is toch absurd dat Amerikaanse wetgeving over de Europese heen kan gaan.” GroenLinks wil dat Europese bedrijven wordt verboden om mee te werken aan Amerikaanse wetten die hen verplichten om alle gegevens van hun klanten over te dragen aan de veiligheidsdiensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *