Minister: politie moet servers kunnen hacken

Computer hacker
Even voor de duidelijkheid, dit is geen voorstel van een Noord-Koreaanse minister. Nope, onze eigen Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet maken voor de Nederlandse politie om terug te slaan tegen hackers.

Uiteraard kan de politie niet zomaar willekeurige servers gaan hacken. Alleen als er sprake is van bijvoorbeeld een DDoS-aanval kan de politie die criminelen terughacken. Als niet bekend is waar de server zich precies bevindt kan de politie dat doen zonder toestemming. Is die locatie wel bekend, dan moet er worden samengewerkt met de betrokken autoriteiten.

Ook wil de minister dat het mogelijk gemaakt wordt voor de politie om Skype af te luisteren. Momenteel is dat nog onmogelijk omdat er gebruik wordt gemaakt van encryptie. Als de politie echter stiekem software op de PC van het ‘slachtoffer’ kan zetten dan kan dat omzeild worden. Het is wel zo dat een voorstel tot afluisteren altijd getoetst moet worden door een rechter.

Hou in je achterhoofd dat we hier te maken het met een wetsvoorstel. De Eerste en Tweede Kamer moet dus nog akkoord gaan met dit wetsvoorstel. Ook zal de gemiddelde burger er in de praktijk waarschijnlijk maar weinig van merken. (via: nu.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *