Mobiele telefoon gebruiken op de fiets officieel verboden

Auteur: , 3 Reacties
Smartphoneverbod op fiets

Wie niet horen wil, moet maar voelen.

Met de komst van de mobiele telefoon is er een wereld van innovatie voor ons opengebroken. Helaas is deze overvloed aan afleidende tech voor sommigen te veel en gebruiken ze het zelf op momenten wanneer dit niet de bedoeling is. In de auto, op de motor én op de fiets. Voor dat laatste komt er nu ook een oplossing. Of ja, oplossing: verbod.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft vandaag een wetswijziging gepresenteerd (PDF) waardoor het vanaf 1 juli 2019 verboden is om in ons kikkerlandje met een mobiele telefoon op de fiets te zitten. Het verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten, waardoor eventuele vergelijkbare uitvindingen in de toekomst ook eronder vallen.

Het verbod heeft er uiteindelijk moeten komen omdat vandaag de dag het risico op een ongeval significant groter is geworden. Niet alleen zijn fietsers meer gehecht geraakt aan hun mobiel, maar is het ook drukker geworden op fietspaden. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van de elektrische fiets.

Het verbod van het gebruiken van je mobiele telefoon is sinds 2002 verboden voor motorvoertuigen en sinds 2009 zijn snorfietsers ook het haasje wanneer ze betrapt worden met hun smartphone in de hand. Trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig zonder motor zijn ook meegenomen in deze nieuwe wet.3 reacties

En je mag ook niet door rood fietsen.. ;-)
@brutaalaapje: Vraag me ook af wat voor consequenties er gehandhaafd worden én hoe streng de politie zal optreden. Er is toch duidelijk een verschil tussen ‘even een nummer aanklikken’ of een heel app-gesprek houden zonder handen aan het stuur, om maar iets te noemen.
@jastinissen: Telefoon houdertje op het stuur dus.
Lekker met oma kletsen tijdens het fietsen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).