Moet er een leeftijdsgrens op sociale media komen?

Auteur: , 1 Reactie
Lekker bitches liken op Facebook

In Frankrijk zijn ze er hard mee bezig.

Sociale media staan al lang niet meer garant voor eindeloze sociale gezelligheid, nu bedrijven, politici en influencers hun weg vonden naar platformen zoals Facebook en Twitter. Niet gek dus, dat Frankrijk mogelijk een leeftijdsgrens gaat invoeren voor sociale media. Zou dat niet in heel Europa een goed idee zijn?

Als ik het Facebook-gedrag van jongeren zie, dan gaat er telkens weer een stukje van me dood. Hoewel ik nog steeds dagelijks op Facebook en andere sociale media te vinden ben, zijn de platformen van tegenwoordig al lang niet meer zo onschuldig als in de tijden van Hyves en MySpace. Niet alleen bereikt veel nepnieuws jongeren en krijgen ze subsequent een verkeerd beeld van de realiteit, maar daarnaast zullen veel jongeren zich onder druk gezet voelen door sociale media. Iedereen moet immers perfect op een foto staan of de juiste berichten geliked hebben.

Er ligt dus nu een wetsvoorstel bij het Franse parlement dat onder meer een leeftijdsgrens wil opleggen voor het gebruik van sociale media. Zo moeten ouders/voogden toestemming aan hun kind geven voordat ze zich kunnen aanmelden bij een netwerk. In de praktijk betekent dit dat je moet aanvinken dat je toestemming hebt gekregen. Hoe de Franse regering de regel wil gaan handhaven is nog onduidelijk.

Overigens is dit zeker geen toekomstmuziek, want deze wet – onderdeel van een grotere internet- en privacywet – is al door het kabinet heen, maar moet nu nog goedgekeurd worden door het Franse parlement. Wat denk jij? Hebben Nederlandse kinderen er baat bij als ze een initiĆ«le drempel over moeten voordat ze hun leven op internet kunnen gooien?1 reactie

Titel: ja!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).