Moet Victor Muller de nieuwe CEO van Apple worden?

Victor Muller
De baan van Tim Cook staat onder druk. Tenminste, bronnen op Wall Street zouden dit beweren. Apple’s ontevreden aandeelhouders willen schijnbaar iemand anders op de #1-positie van het bedrijf. Iemand die meer ‘Steve Jobs’ is.

Reden voor de onrust over CEO Cook’s positie? De aandelenwaarde, onder meer. In september 2012 noteerde een aandeel AAPL nog 702 dollar, vorige week tikten ze het dieptepunt van 390 dollar per stuk aan. Een bijna-halvering in een half jaar waardoor Apple 290 miljard aan marktwaarde heeft verloren. Geruchten over vertragingen bij de iPhone 5S, gedonder met iOS 6, het eerdere Apple Maps-debacle, het zijn zomaar wat zaken die Apple parten spelen op de beurs.

Of de zogenaamde bronnen op Wall Street die Forbes aanhaalt ook echt betrouwbaar zijn is nog maar de vraag, maar de tendens zou zijn dat er iemand aan het roer moet komen ‘van het kaliber Steve Jobs’.

Oftewel, een charismatisch man die producten in de meest lovende bewoordingen weet te verkopen. Iemand die de headlines bepaalt in de media. Iemand als… Victor Muller? Oké, dat geven we weinig kans, bovendien heeft hij het te druk met zijn eigen sportwagenproject bij, maar Muller heeft in de afgelopen jaren als CEO van Spyker en met de hele Saab-overname bewezen dat hij overal dingen gedaan krijgt, zelfs als het er alle schijn van heeft dat de boel gaat mislukken.

Laten we het anders stellen: heeft Apple iemand met de guts van Victor Muller nodig? En zo ja, wie hebben jullie op het oog als nieuwe Apple-CEO?

Nog geen reacties

 1. Lijkt me een goed plan, serieus! Hij is zeer bedreven in marketing en weet als geen ander hoe je media-aandacht kan genereren. Denk aan zijn F1 team en de stunt met Saab, zoiets kan Apple best gebruiken nu.

 2. zover ik weet heeft hij saab overgenomen toen het al bijna failliet was, daarna is het failliet gegaan en heeft hij er flink verlies op gemaakt. Auto’s van spijker zien er niet uit, het zijn wanstaltige glimdingen met foute kitsch accenten in de vorm van propellers en andere vliegtuig gerelateerde onzin. Hij kan dus prima bedrijven om zeep helpen, ideaal persoon om aan het hoofd van apple neer te zetten.

 3. Victor heeft een te snelle lach voor Apple. Apple moet het niet hebben van de snelle verkooppraatjes, dat doet de concurrentie namelijk al. Victor is voor mij geen autoritair persoon!

 4. Victor verkoop inderdaad het product, maar tot nu toe is het resultaat gebaseerd op feitelijke verkopen altijd negatief geweest. Dat vind ik erg jammer maar zo is het. Hij doet wellicht net een beetje teveel zelf, hij zou een goede wingman moeten hebben.

  Jobs had geen wingman, had hij niet nodig. Dat maakte hem zo speciaal, en waar vind je zo iemand? Needle in a haystack – ik ken niemand die dit zou kunnen.

 5. “bewezen dat hij overal dingen gedaan krijgt, zelfs als het er alle schijn van heeft dat de boel gaat mislukken.”
  En daarna de boel ook inderdaad faliekant mislukt. De man heeft in de autoindustrie een belabberd track record.

 6. Je kunt van Victor Muller vinden wat je wilt, maar het is een ondernemer in de letterlijke betekenis van het woord. Hij onderneemt, is vastberaden (dat is niet altijd de beste strategie), durft risico’s te nemen en durft tegen de stroom in te zwemmen. En wanneer hij een verhaal vertelt, dan vertelt hij dat met passie en overtuiging en mensen willen hem graag geloven. Dat lang niet alles wat hij aanraakt in goud verandert, hoort bij ondernemen. Win some, lose some, vallen en weer opstaan. Ik heb een zekere bewondering voor de man, maar zou ‘m desondanks mijn spaarcenten toch niet durven toevertrouwen.

 7. Over een tijdje kunnen ze mensen als Jobs gewoon klonen. Is beter. Voor de Apple business moet je toch eerder een halve nerd zijn in plaats van een bling-bling verkoper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *