Motorola sluit deal om modulaire smartphone te bouwen

Motorola sluit deal om modulaire smartphone te bouwen
Motorola heeft een deal gesloten met een bedrijf dat telefoons en telefoononderdelen kan 3d-printen. Jep, de modulaire smartphone is weer een stap dichterbij gekomen.

Mocht je denken: hé dit komt me bekend voor, dan kan dat kloppen. Het principe komt overeen met het Phonebloks-initiatief van de Nederlander Dave Hakkens. Motorola zegt dat ze al meer dan een jaar met dit idee bezig waren, voor Hakkens dus, maar ze zijn wel zo sportief om samen te werken.

Enfin, voorlopig is er een contract getekend met 3D Systems om de modulaire telefoon gezamenlijk te ontwikkelen. In de meerjarige deal staat dat 3D Systems een printsysteem zal ontwikkelen voor de onderdelen. Bij succes zouden ze ook de complete telefoon – of in ieder geval de basis, hij wordt immers modulair – kunnen fabriceren.

De deal maakt deel uit van Project Ara, waarbij consumenten zelf smartphones kunnen samenstellen. En dat niet louter een lullig kleurtje kunnen kiezen, nee, je kan straks zelf de processor en het geheugen bepalen. Een belangrijke stap, want dat kan momenteel nog niet. Het zou betekenen dat je een smartphone van Project Ara na een aantal jaar flink kan upgraden zonder een nieuwe te hoeven kopen. Horen we daar een paar businessmodelletjes wankelen?

6 reacties

 1. en het mooiste is:

  dit is zo goed als Anti-Apple.
  en Pro-Droid/Windows (k zie Microsoft er nog voor aan om mee te gaan namelijk)

  ik hoop wel dat we veel verschillende bases kunnen kopen / maken.

  dat een 10″ telefoon nog gewoon mogelijk word zegmaar 😛 (om het kunnen)

   • @dejviisz: ik link dit met Apple omdat het t extreme tegenovergestelde is als waar Apple voor gaat: Phonebloks gaat tegen het Apple principe in, en het concept alleen al is best populair.
    en niet onbelangrijk: een stuk beter voor het milieu dan onze huidige phones.

    klopt, ik ben geen fan van Apple, maar ik hoop bij elke aankondiging dat ze met iets komen van, JA daar heb ik wat aan! en niet 2x zo duur als de concurrent.
    dat hebben ze tot nu toe nog niet gedaan, Ipad? gimmick, ipod? letterlijk 10x zo duur als mn MP3 speler destijds. maar t zegt veel dat klasgenoten hem kochten om populariteits onzin.

    ken je dat CoD gemelk, en hoe BF technisch absoluut beter is?…

  • @coosbmw: Iedereen koopt Apple? Zo’n duur ding? Apple begint bij een kleine 1000 euro voor de simpelste laptop. Er zijn ook nog andere dingen dan zelfbouw pc’s. Loop een Dixons, It’s, Mediamarkt binnen en bestel je zelfbouw pc. Nee dat gaat niet…

  • @coosbmw: Iedereen zal Apple blijven kopen? Het marktaandeel van Ipad, Ipod en Iphone loopt inmiddels al een tijdje achteruit en het marktaandeel van computers van Apple haalt nog niet eens de 8% daar waar Microsoft ongeveer 90% marktaandeel heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *