Motorola snapt het – Gaat met iFixit deze repair-kits verkopen

Deze repairkits geven ons de macht
Doe-het-zelvers krijgen de mogelijkheid zelf te gaan knutselen.

We schrijven zeer regelmatig over het repareren van hele dure gadgets en dat is veelal niet goedkoop. Een iPhone X laten repareren kost immers al snel ruim €300 euro en bij andere schade verdubbelt die prijs. Motorola snapt dat smartphones kapot gaan en dat het laten repareren ervan een flinke besteding is. Daarom komt het Amerikaanse merk met een handig setje.

In samenwerking met iFixit (de teardown-koning) komt Motorola namelijk met doe-het-zelf reparatiesetjes. Niet alleen weet je zo zeker dat je officiële onderdelen krijgt voor je geld, het haalt ook de middenman eruit en betaal je dus geen hoge reparatietarieven.

Dat is tevens de keerzijde van de medaille, want professionals zijn doorgaans beter in het vervangen van een scherm dan Henk en Ingrid. Daarom levert iFixit natuurlijk uitgebreide instructies met de kits mee. Betekent dat dan dat jullie zelfreparerend scherm van de baan is?

In eerste instantie zijn de setjes bedoeld voor toestellen van Motorola die in 2016 en 2017 zijn uitgekomen, waaronder bijvoorbeeld de Moto Z en Moto G4. Of Motorola ook nieuwe modellen zoals de Motorola One gaat ondersteunen in nog niet bekend.

De kits kosten op het moment tussen de $4,99 en $39,99 dollar voor een nieuwe accu en wat tools en $74,99 tot $199,99 dollar voor een gloednieuw scherm en tools. Nu, dat is best aan de prijzige kant voor een toestel dat nieuwe misschien niet eens die $200 dollar haalt. Vooralsnog kun je dus bijna beter een nieuwe smartphone kopen dan hem zelf repareren.

Maar wanneer (en of) Motorola en iFixit met ‘moderne’ kits komen, zou het zomaar kunnen dat je honderden euro’s bespaart. Wat ik me vooral af vraag is of iFixit met meer merken in zee gaat om doe-het-zelvers te helpen. Of je het nu liever zelf doet, geld wil besparen of shady repareershops niet vertrouwt, mij lijkt het altijd een goed idee om consumenten zelf te laten kiezen hoe ze de reparatie van een dure gadget aanpakken.

Vooralsnog lijken de kits niet in Europa beschikbaar te zijn. We weten dus nog niet of wij er hier mee aan de slag kunnen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *