Musk onder vuur: hebben Amerikanen geen humor meer?

Auteur: , Geen reacties
Niet zo zeuren

Musk's grappen en grollen worden herhaaldelijk over-serieus genomen en dit zou hem zomaar zijn baan kunnen kosten.

Het is voor de verandering een keer niet Donald Trump die moet opdraaien voor roekeloze Tweets, maar supergenie Elon Musk wordt op het matje geroepen. De CEO van Tesla zou met een serie Tweets de prijs van de aandelen in Tesla hebben gemanipuleerd en daarvoor zou hij nu moeten aftreden, zo schreven we bij AutoBlog. Is dit het bewijs dat Amerikanen compleet de weg zijn kwijtgeraakt?

Musk staat de laatste tijd herhaaldelijk onder vuur, soms geheel terecht (zoals toen hij miljarden aan bonussen in het vooruitzicht stelde) maar soms ook vanwege absurde redenen (zoals toen hij een trekje van een joint nam).

De meest recente controverse omtrent de van oorsprong Zuid-Afrikaanse entrepreneur is wederom gebaseerd op vreemde retoriek en een portie zelf-serieusheid die alleen Amerikanen kunnen opbrengen. Het gaat namelijk om de onderstaande Tweet van Musk waarin hij suggereert Tesla weer een privaat bedrijf te maken (en dus van de openbare beurs te halen). De richtprijs voor een Telsa-aandeel? $420 dollar.

Okay, de feiten stellen dat hij manipuleerde door te suggereren dat het geld al geregeld was; dat het bedrijf klaar stond om privaat te gaan. Dat was helemaal niet zo, maar de opmerking maakte investeerders en aandeelhouders wel zenuwachtig. Niet heel slim van het genie, maar allemaal niets meer dan een uit de hand gelopen grap.

Het lijkt namelijk wel lotsbestemming, want Musk Tweet op de dag nauwkeurig een maand voor de release van zijn interview met Joe Rogan (waarin hij de betreffende joint rookt) dat de aandelen voor $420 verkocht gaan worden. Voor de nette mensen onder ons, ‘420’ is een tijdsaanduiding geassocieerd met de cannabiscultuur, maar verwijst tevens naar het algemene gebruik van wiet. Sterker nog, Tesla verklaart in een officieel statement zelfs dat de prijs van het aandeel inderdaad op $420 dollar werd gezet omdat het een humoristische referentie naar wiet is.

Waarom leg ik die link? Omdat ik denk dat Musk’s Tweet een reactie (en uit de hand gelopen grap) was op handelaren in Tesla-aandelen. Veel investeerders zouden ‘short sellen’, handelaren die profiteren van het afnemen van Telsa’s waarde. Musk reageert de afgelopen tijd herhaaldelijk op dergelijke handelaren en het bedrijf privaat maken zou profiteurs de wind uit de zeilen nemen.

Wat de reden voor Musk’s claims dan ook is, hij is geschrokken van de rechtszaak voor manipulatie en is dan ook bedroefd door zijn opmerkingen. Ik ben vooral bedroefd door het gevoel voor humor van veel Amerikanen. Enerzijds de executives die opstapten toen Elon één pofje van een joint nam (en niet eens inhaleerde) en anderzijds de SEC, de beurswaarhond van de Verenigde Staten, die Musk probeert te pakken op prijsmanipulatie d.m.v. een simpele Tweet, terwijl Tesla-aandelen door de daaropvolgende rechtszaak nog 11% meer van hun waarde verloren.

Uiteindelijk heeft Musk een gek gevoel voor humor, wat niet raar is voor een bijzondere gast als hij. Kijk alleen al naar de onderstaande grap van Musk over het bankroet gaan van Tesla. Geen wiet-referentie, maar tevens een (overduidelijke) grap die veel te serieus werd genomen door hoge piefen. Kortom, neem alles niet zo serieus en laat die jongen gewoon lekker zijn werk doen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).