Namaakproducten blijven groot probleem bij online shoppers

namaakproducten online shoppers
De namaakartikelen worden lang niet altijd met voorbedachte rade besteld.

Online shoppen kent nog steeds vele valkuilen. Zo zijn er nog steeds enorm veel webshops die namaakproducten verkopen, waardoor je als consument (ongevraagd) eieren voor je geld kiest. Uit een onderzoek van MarkMonitor blijkt dat 23 procent van de consumenten wel eens onbedoeld een namaakproduct online heeft gekocht.

Opvallend is dat met name de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar goed vertegenwoordigd is bij de slachtoffers. Dat is opvallend, aangezien je toch zou zeggen dat deze categorie die opgegroeid is met het internet wel beter zou moeten weten.

De helft van alle ondervraagde consumenten maakt zich vooral tijdens de feestdagen zorgen over de legitimiteit van de gekochte producten. Er wordt ook erg veel getwijfeld aan de veiligheid van persoonlijke- en bankgegevens (42%).

De onzekerheid van consumenten wordt volgens de ondervraagden niet voldoende beschermd door de ‘echte’ merken. Maar liefst 85 procent vindt dat merken meer moeten doen om hen te beschermen tegen het kopen van namaakproducten. In 10 procent van de gevallen met namaakproducten hebben slachtoffers contact opgezocht met het echte merk.

Van alle respondenten zegt slechts 12 procent ooit met opzet een namaakproduct te hebben gekocht. Vaak zijn deze producten redelijk identiek aan het echte exemplaar, maar dan een stuk goedkoper.

Het onderzoek is in november 2016 uitgevoerd. In totaal deden er 3432 respondenten mee uit negen landen: het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden en Nederland. In onderstaande infographic wordt een sfeerbeeld van cybercrime tijdens de feestdagen getoond voor meer duiding.

infographic markmonitor

Nog geen reacties

  1. Na maak hoeft per definitie niet slecht te zijn als het maar wel duidelijk is dat het na maak is!
    Zo heb ik jaren geleden een real Turkisch Beat bij Dr. Dre Pill in Turkije gekocht voor een appel en een ei.
    Een super geluid en nog steeds blij met de aankoop! Nogmaals ik bedoel niet namaak voor echt verkopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *