NASA stuurt gereedschap via e-mail de ruimte in

Auteur: , 6 Reacties
Gereedschap-email

Voor het eerst in de geschiedenis heeft NASA een moersleutel naar een ruimtestation gestuurd via e-mail. Daar werd het gereedschap vervolgens met een 3D-printer een fysiek voorwerp.

Bij het ISS kwam onlangs een moersleutel uit de printer tevoorschijn, en dat is indrukwekkender dan het klinkt. Zo moest er in 2013 al een speciale 3D-printer mee de ruimte in worden gelanceerd, die ook zonder zwaartekracht objecten kan printen. De kleine moersleutel werd door Made in Space gemaakt, die het bestand via de NASA naar het ISS digitaal verstuurde.

Kostenbesparend
NASA wil dolgraag dat deze techniek de komende jaren alleen maar verbetert, omdat het enorm veel kosten scheelt. Als astronauten nu iets nodig hebben, hoeft het immers niet helemaal de ruimte in gelanceerd te worden, maar kan het gewoon uit de printer komen.

Onlangs was er weer een nieuwe 3D-printer aan boord van de Resupply missie voor SpaceX, die een speciaal gemaakt is om printen zonder zwaartekracht nog gemakkelijker te maken. Meer informatie over deze speciale printer kun je hier lezen.6 reacties

En waar komt het materiaal vandaan waarmee ze printen? Vissen ze dat met een netje uit de ruimte ofzo.
@towi1989: Ze zullen bij het transporteren van de 3D-printer hoogswaarschijnlijk ook voldoende ‘inkt’ mee sturen.
@IssamR: Ongetwijfeld, maar dat neemt niet weg dat ook dit ding bevoorraad moet worden
@towi1989: Maar dat betekent wel dat als iets dringend nodig is, daar geen extra shuttle voor gestuurd moet worden
@towi1989: de cartridges bevatten compressed meteriaal, scheelt ruimte.
maar het belangrijkste aspect is hetgeen je ermee maakt.

als voorbeeld: zo’n vleugel met satelieten die aan shuttles hangt bevat zeer kwetsbaar materiaal, die enorme platen kun je niet zomaar op elkaar stapelen, in een kratje gooien & omhoog schieten.

bij een 3D printer is dit bijna wel zo. de gehele contructie word in de ruimte gemaakt, waar de druk ervoor zorgt dat geen enkele contructie “te zwaar” is, onderdelen breken er niet vanaf. al bij al is dit een heul stuk goedkoper & milieuvriendelijker.
Heb zelf niet eens altijd 3g maar in de ruimte kunnen ze gewoon gemailde moersleutels printen..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).