NASA wil asteroïde vangen met robot-ruimteschip

Asteroïde
In een oneindig universum voldoende ruimte voor oneindige ambities. NASA heeft z’n zinnen gezet op het vangen van een asteroïde. Met een robotship wil de ruimtevaartorganisatie een rotsblok met een doorsnee van zeven à acht meter uit de ruimte plukken en “parkeren” in een baan rond de maan.

Het doel van het plan is drieledig. Allereerst wil NASA meer kennis vergaren over de bedreiging die asteroïden kunnen vormen zodat tijdig kan worden ingegrepen wanneer zo’n steentje onze kant op komt. Daarnaast wil men onderzoeken of er nuttige bronnen aanwezig zijn op/in het gesteente. En ten slotte moet het project bijdragen aan het perfectioneren van technieken die nodig zijn voor een bemande ruimtereis naar Mars.

Het budget waarmee NASA in 2014 moet rondkomen wordt volgende week bekendgemaakt. Volgens Senator Bill Nelson, voorzitter van de senaatscommissie voor ruimtevaart, heeft president Obama alvast een potje van 100 miljoen dollar gereserveerd om met het project te starten. Met dit geld zal niet direct worden begonnen met de bouw van de robot, maar eerst een zoektocht worden gestart naar een geschikte asteroïde. (via space.com)

[gv data=”B5KMV-AtpqA”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *