Navigeert jouw GPS vandaag naar 1999?

navigatie-bug-kalender-tomtom
Kalenderfout in navi zorgt voor millenium bug 2.0.

Als je vandaag navigatie-apparatuur gebruikt zou het maar zo kunnen dat je keurig netjes naar 1999 wordt gestuurd. Dit komt door een probleem in de programmering, waardoor de kalender vandaag opnieuw begint bij oudere navigatiesystemen. Het probleem wordt door experts het GPS Week Number Rollover’ (WNRO) probleem’ genoemd. Het komt erop neer dat interne klokken van GPS-systemen accuraat blijven door de weken op te tellen. In veel navigatie-apparatuur is die optelling gemaximeerd tot 1.024 weken. Wanneer die termijn voorbij is wordt de interne klok gereset en begint de telling weer opnieuw.

Laat deze termijn van 24 weken nu net vandaag verlopen. Als jouw apparatuur hier last van heeft begint de interne klok dus weer in augustus 1999. Dit heeft volgens experts voor de navigatiecapaciteit van de GPS geen gevolgen. Wel kunnen er andere problemen of ongemakken ontstaan. Zo zijn de afspraken voor morgen ineens voor de komende ’20 jaar’ niet zichtbaar in de agenda. Ook het berekenen van de tijd tussen twee punten kan een probleem zijn. Het overschakelen van dagmodus naar nachtmodus gaat ook mis aangezien het apparaat niet meer kan detecteren wanneer de zon op of onder gaat.

Het probleem doet zich sowieso niet voor bij navigatiesoftware op de telefoon omdat die tijd- en datumfuncties aan de klok op de telefoon gekoppeld zijn. Daarnaast hebben fabrikanten voor moderne navigatie-apparatuur software-updates ter beschikking gesteld om het probleem te voorkomen. Een aantal fabrikanten, zoals TomTom en Gemini hebben hier een maximum leeftijd van 8 jaar aan verbonden. Is jouw apparatuur ouder dan acht jaar? Dan kun je geen update krijgen, maar in geval van TomTom het apparaat inruilen voor een nieuwe.

Als je merkt dat je problemen hebt met de kalender- en tijdinstellingen met jouw GPS-apparatuur is het dus verstandig om eerst de software-updates te installeren. Als dat niet voldoende is kun je op de website van de fabrikant kijken of er updates voor het probleem worden aangeboden. Mocht dat ook niet het geval zijn dan rest er nog 1 optie. Rijd met de GPS, die het nog wel doet, naar de dichtstbijzijnde elektronicawinkel en trakteer jezelf op een nieuw exemplaar.

In Nederland is het probleem overigens niet erg bekend. In Amerika krijgt het probleem meer aandacht.

Eén reactie

  1. wij gebruiken toch de amerikaanse satellieten voor navigatie. Dus heeft het bij ons hier toch ook effect. Bij smartphones weet ik dat je ook Glonass en Galileo satellieten kan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *