NAVO mag militair geweld gebruiken na cyberaanval

NAVO
Als een land dat lid is van de NAVO grote cyberaanvallen krijgt te verduren, dan mogen ze dit vanaf nu beantwoorden met militair geweld.

De NAVO besloot hier vandaag over met een nieuwe afspraak die meerdere moderne bedreigingen omvat, zo meldt Reuters. Hier worden ook cyberaanvallen toe gerekend. Zodra één van de leden wordt aangevallen, dan wordt dit gezien als een bedreiging voor de volledige NAVO. Dit maakt de weg vrij om militair in actie te komen.

Meer aandacht
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er meteen tanks de grens overrijden zodra een hacker wat gegevens probeert te stelen. Het is zelfs niet duidelijk of dit in de praktijk ooit zal gebeuren. Wel werd uit de nieuwe afspraken duidelijk dat er meer aandacht komt voor de bescherming tegen cyberaanvallen.

Door hier een hoofdtaak van te maken, zijn alle leden verplicht om in actie te komen als de NAVO dat beslist. Dat betekent dat de landen elkaar te hulp zullen schieten als één van hen wordt aangevallen, ook op virtueel gebied.

Eén reactie

  1. Klinkt mij erg gevaarlijk…

    Het is bij een cyberaanvallen lastig om een schuldige aan te wijzen. Bovendien zou je via een bepaald land een cyberaanval op een ander land kunnen uitvoeren.

    Zeker met Amerika klinkt mij dat gevaarlijk. Een land dat al eerder om twijfelachtige redenen landen aanviel. En in de huidige Rusland-Oekraïne situatie Rusland beschuldig van dingen met het verhaal “We hebben bewijs maar dat is geheim”….

    Owja en Stuxnet niet te vergeten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *